Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 24 maj 2011 10:40

Uppdaterad 24 maj 2011 10:46

Linda, 27, gick ner två storlekar

TAPPAT FETT - BYGGT MUSKLER. Under sommaren fick Linda köpa nya träningskläder i två omgångar, i maj hade hon storlek extra large i sina träningstoppar och när hösten kom storlek medium. Nu, ett år senare har hon small i sina tröjor.

TAPPAT FETT - BYGGT MUSKLER. Under sommaren fick Linda köpa nya träningskläder i två omgångar, i maj hade hon storlek extra large i sina träningstoppar och när hösten kom storlek medium. Nu, ett år senare har hon small i sina tröjor.

Foto: Christian Örnberg

Linda Ernemar, 27, tappade träningsviljan när den envisa övervikten inte helt försvann. Lösningen blev intensiva promenader i grupp. Efter fyra månader har hon blivit av med fem kilo - och gått ner två storlekar i kläder.
Under tonåren tränade Linda Ernemar, 27, hårt. Bland annat spelade hon innebandy och basket. Trots det var hon överviktig. Hon fick också alltmer problem med hälsan. År 2004 fick hon till slut diagnosen PCOS, polycystiskt ovariesyndrom, som är en hormonell rubbning.
– Jag har alltid haft problem med vikten men aldrig förstått varför. När jag fick diagnosen förstod jag att det inte var mitt fel och jag kunde ta tag i det på rätt sätt, säger Linda Ernemar.
Då vägde hon drygt 100 kilo till sina 166 centimetrar, övervikt är vanligt vid PCOS och det kan vara svårt för drabbade att gå ner i vikt. En lårskada hade hindrat henne från att träna de senaste åren och det hade märkts ytterligare på vågen.

Personlig tränare

Men 2007 bestämde sig Linda för att skaffa en personlig tränare och började träna på gym. Med hjälp av honom gick hon ner 20 kilo på ett halvår. Sedan tog det stopp.
– Jag blev less på det mesta som hade med träning att göra, det var inte roligt längre utan mest plågsamt. Det kändes som om jag gjorde fel.
I maj förra året blev hon övertalad att pröva på något nytt, XWalk, promenader i grupp. Första promenaden var klockan 07 på morgonen, det var ganska kallt och blåsigt och det småregnade. Men det uppstod en härlig gruppkemi och Linda drogs med av gruppen. Hon har lite problem med knäna sedan innebandytiden, så hon fick lägga sig på en nivå som passade henne.

Fick ny motivation

– Många gick snabbare så jag fick ånga på, men min envishet kom tillbaka. Jag ville bli bättre och gå bland de snabbaste, även om jag fick göra det på mitt sätt i början.
För Linda, som säger att hon är en lagsportsperson, var det en fördel att träna med en grupp. Det gjorde att hon verkligen kom i väg ut. Hon fick också hjälp med gåtekniken, lärde sig att använda stavar och uppskattade att promenaderna varierades. Från maj till september promenerade Linda fyra dagar i veckan, förutom under två veckor då hon hade semester.
– Jag blev verkligen helt fast och fick en helt otrolig grundfysik. När vi slutade var det jättejobbigt.
Framför allt förändrades hennes kropp genom att fett försvann och ersattes med muskler.
Hon blev smalare över hela kroppen, bara över rumpan försvann 11 centimeter under sommaren.

"Vem som helst kan göra det"

Linda väger sig nästan aldrig, men tror att det säkert var minst fem kilo som försvann, trots att hon fick mer muskler.
– Jag känner mig starkare och har fått bättre kondition, nu kan jag ta mig upp för trappor utan att tappa andan. Jag har blivit gladare, fått bättre humör och blir snabbare frisk efter förkylningar.
Att hon kunde vara med på promenaderna trots sina extra kilon och dåliga knän är något som Linda verkligen gillar.
– Det finns inga begränsningar med den här typen av träning, vem som helst kan göra det, säger Linda Ernemar.

Relaterat