Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Foto: Christian Örnberg

Light-läsk kan göra ditt hjärta sjukt

Kvinnor som dricker mycket light-läsk riskerar också att utveckla hjärtsjukdomar och även att dö i förtid, rapporterar American College of Cardiology.

Forskarna upptäckte att kvinnor som drack två eller fler lightläsk om dagen hade 30 procents större risk att få hjärtattack eller andra hjärt- och kärlproblem, och 50 procents högre risk att dö.

Försöker kompensera

Forskningen presenterades vid  American College of Cardiology och de hävdar inte att läsken i sig dödar människor, men att kvinnor som väljer att dricka light-läsk gör det för att kompensera andra onyttigheter, eftersom att light-läsk anses vara bättre än vanlig läsk med socker i.

- Vår studie menar att det finns en koppling mellan hög konsumtion av light-läsdrickande och dödlighet, säger Ankur Vyas, hjärt- och kärlexpert vid University of Iowa Hospitals and Clinic till NBC News.

Det gäller inte om man bara dricker det någon gång då och då, tillade han.

Undersökte 60 000 kvinnor

I undersökningen studerade forskarna 60 000 medelålders kvinnor. De fick fylla i en enkät om deras dryckes- och matvanor. De fick också fylla i en detaljerad fråga om hur mycket light-drycker de drack, skriver NBC News.

Följdes under nio år

Under nio års tid följde man kvinnornas hälsa, med årliga uppföljningar.

8,5 procent av kvinnorna som drack två eller fler light-drycker per dag fick någon sorts hjärtsjukdom, jämfört med 6,8 procent som drack fyra eller färre light-drycker i veckan, och 7,2 procent som drack ingen eller några i månaden

- Vi hittade bara en koppling mellan dessa faktorer, så vi kan inte säga att det verkligen är lightdrycken som orsakar problemet. Och det är en ganska låg risk med tanke på att hjärtsjukdomar faktiskt är den vanligaste dödsorsaken i USA, säger Ankur Vyas.

I studien noterade läkarna att kvinnorna som drack mest light-drycker var också de som rökte, var överviktiga, hade diabetes och högt blodtryck.

Enligt en nationell undersökning konsumerar fem en av fem personer light-drycker varje dag.