Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
LIVSVIKTIGT. Sara och Sofie Eliasson sprang Tjejmilen i helgen och visar hur pulsmätaren fungerar. En ny studie visar att det är livsviktigt att ha koll på sin hjärtfrekvens, eller pulsen. Vill man hålla hjärtat friskt bör man röra på sig regelbundet.LIVSVIKTIGT. Sara och Sofie Eliasson sprang Tjejmilen i helgen och visar hur pulsmätaren fungerar. En ny studie visar att det är livsviktigt att ha koll på sin hjärtfrekvens, eller pulsen. Vill man hålla hjärtat friskt bör man röra på sig regelbundet.LIVSVIKTIGT. Sara och Sofie Eliasson sprang Tjejmilen i helgen och visar hur pulsmätaren fungerar. En ny studie visar att det är livsviktigt att ha koll på sin hjärtfrekvens, eller pulsen. Vill man hålla hjärtat friskt bör man röra på sig regelbundet.
LIVSVIKTIGT. Sara och Sofie Eliasson sprang Tjejmilen i helgen och visar hur pulsmätaren fungerar. En ny studie visar att det är livsviktigt att ha koll på sin hjärtfrekvens, eller pulsen. Vill man hålla hjärtat friskt bör man röra på sig regelbundet. Foto: MARTINA HUBER

Lev längre med låg puls

Håll koll på pulsen - det kan rädda ditt liv. 

Nu visar en ny stor studie att en hjärtfrekvens på över 70 slag i minuten innebär en kraftigt ökad risk för hjärtinfarkt och förtida död. 

100 000-tals svenskar är i riskzonen. 

- Ju effektivare man kan sänka pulsen desto bättre är det för hjärtat, säger hjärtprofessor Mikael Dellborg.

FAKTA

BÄSTA TIPSEN FÖR ETT FRISKT HJÄRTA
1. Slopa snus och cigaretter. Nikotin stressar hjärtat och snabbar på hjärtslagen.
2. Var måttlig med kaffe och te som ökar hjärtfrekvensen.
3. Stressa av. Både meditation och yoga verkar avstressande och kan sänka din vilopuls.
4. Använd alkohol med måtta – det drar upp pulsen.
5. Ät en hjärtvänlig kost. Välj nyttigt fett – exempelvis fet fisk som lax och sill, raps eller olivolja samt nötter.
6. Stärk hjärtat med motion. Rör på dig en halvtimme om dagen.
Tipsen kommer från Mikael Dellborg, professor i kardiologi.

Svenska läkare är noga med att kontrollera blodfetter och blodtryck hos hjärtsjuka och personer i riskzonen för hjärtsjukdom. 

Kan drabbas av infarkt

 Nu visar en ny stor studie att det är livsviktigt att också ta hänsyn till hjärtfrekvensen, eller pulsen som den kallas i vardagligt tal.

 Studien visar att hjärtsjuka som har över 70 i vilopuls har 46 procents ökad risk att drabbas av hjärtinfarkt, 56 procents ökad risk för hjärtsvikt och 34 procents ökad risk att dö i förtid av hjärtsjukdom.

 – Vi har inte tidigare förstått hur viktig riskfaktor det är att ha hög puls. 

Puls över 70

 – Uppskattningsvis har varannan hjärtsjuk en puls över 70 så resultaten har betydelse för 100 000-tals svenskar, säger Mikael Dellborg, professor i kardiologi vid Östra sjukhuset i Göteborg och en av de forskare som lett studien.

 Därför är det viktigt att hjärtsjuka får hjälp att sänka sin puls med hjälp av effektiv läkemedelsbehandling och livsstilsförändringar.

Håll koll på pulsen

 Men det kan vara viktigt också för friska att hålla koll på sin puls, menar Mikael Dellborg. Många forskare tror att hjärtat har en bestämd livslängd på ett visst antal slag – omkring två och en halv miljard slag under ett liv. Och om pulsen är hög ”förbrukar” man helt enkelt sina hjärtslag snabbare.

 – Det finns ett samband mellan olika arters genomsnittliga livslängd och hur hög puls de har – ju lägre puls desto längre liv, säger Mikael Dellborg.

 Men det betyder inte att man kan vila sig till ett längre liv. Tvärtom – vill man hålla hjärtat friskt bör man röra på sig regelbundet.

 – Den högre puls man får just när man motionerar kompenseras med råge av att man får en lägre puls resten av tiden, säger Mikael Dellborg.