1 av 3: Elva procent av Sveriges kvinnliga befolkning får lipödem efter puberteten.
– Var beredd på att kriga dig till vård, säger Lene.
2 av 3: – Var beredd på att kriga dig till vård, säger Lene. Foto: Privat
Så här såg Lenes ben ut när hon diagnosticerades med lipödem.
3 av 3: Så här såg Lenes ben ut när hon diagnosticerades med lipödem. Foto: Privat

Lene, 37: "Vården vill knappt veta av oss"

Ungefär elva procent av Sveriges kvinnliga befolkning får lipödem efter puberteten, enligt Svenska ödemförbundet.

Samtidigt upplever många att kunskapsnivån är låg – både bland läkare och i samhället.

– När jag kom till en vårdcentral fick jag höra att jag är överviktig och måste banta. Det var den kunskapen som fanns, säger Lene Nilssen, 37.

Det utvecklas vanligtvis i samband med stora hormonella förändringar – som pubertet, graviditet eller klimakterium. Lene började märka av symptomen för lipödem när hon blev gravid med sin dotter för ungefär tio år sedan.

Vaderna började svälla och den molande värken växte fram.

– Det gick ganska snabbt. Jag upptäckte att jag var svullen sommaren 2007. När dottern var någon månad började det göra riktigt ont. Det tog bara max ett år innan det blev så extremt, säger hon.

Vid sjukdomens utbrott ökar kroppens fettceller i storlek och personen ökar då i omfång framför allt över, höfter, lår och skinkor, enligt Svenska ödemförbundet. Lipödem är en kronisk störning i fettvävnaden där de ytliga mindre lymfkärlen, blodkärlen och nerverna påverkas.

Opererades fyra gånger

Efter flera år av krigande inom vården, läkarbesök efter läkarbesök, fick Lene Nilssen till slut operera sig. Totalt blev det fyra operationer och den sista gjordes i våras.

– Kirurgen tog bort 25 liter fett allt som allt. All smärta är borta. Jag får inte blåmärken som innan. Jag kan leva som vanligt, det är ingen som tittar, fnissar eller pekar, berättar Lene.

Före och efter operationerna. Foto: Privat

Lipödem diagnostiseras ofta som fetma trots att det finns många tydliga tecken som skiljer lipödem från frisk fettvävnad. Sjukdomen förväxlas också med lymfödem. 

LÄS OCKSÅ: Jenny, 36: "Jag har ägnat 20 år åt att dölja min kropp" 

"Var beredd på att kriga"

Sjukdomen drabbar i stort sett kvinnor – få män har rapporterats ha lipödem.

”Nej, du är tjock och måste banta” är en fras som Lene Nilssen och många andra med lipödem har fått höra när de träffat läkare eller sköterskor.

Vad tror du okunskapen beror på?

– Det låter lite hemskt, men hade det varit fler karlar som får sjukdomen hade de prioriterat den. Men när det är en ”kvinnosjukdom” är det inte lika viktigt. Det är en bortglömd sjukdom, tyvärr.

Efter och före operationerna. Foto: Privat

Hur märker man att man har lipödem?

– Man får blåmärken utan att stöta till något. Du sväller mycket och benen blir tunga, som blyklumpar. Man kan även få det i armarna. Det går oftast aldrig ut vid foten utan stannar vid fotknölen. Drar man ett finger över smalbenet gör det ont. 

Vad har du för tips till de som drabbats?

– Var beredd på att kriga dig till vård. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!