Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 18 okt 2013 16:00

Leksaker innehåller flera farliga ämnen

En av fyra granskade barnleksaker innehåller förbjudna ämnen som är skadliga för barn eller miljö. Detta trots att vissa av dem varit otillåtna i flera år.

– Det kommer in många produkter på tillfälliga och ovanliga vägar från oseriösa aktörer. Leksaker är lätta att transportera, säger Klas Elm från branschorganisationen Leksaksbranschen.

Kemikalieinspektionens granskning visar på förbjudna halter av miljö- och hälsofarliga ämnen i 53 av 211 leksaker. Det allra vanligaste fyndet var mjukgörande ftalater i plastprodukter, som i höga halter kan skada fortplantningsförmågan. Inne i elektroniska leksaker hittades även miljöfarligt bly.

– Ftalater har varit förbjudna i barnleksaker i flera år så det är uppseendeväckande att det förekommer i så många stickprover, säger Karin Alkell, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Fler kontroller behövs

Enlig Klas Elm måste det till fler kontroller för att säkra kvalitén.

– Det är billigt att stifta lagar, det är mycket dyrare att se till att de efterlevs. Alla seriösa aktörer gör vad de kan för att efterleva reglerna.

Flera företag saknade enligt granskningen helt kunskap om vilka lagstiftningar som omfattar deras produkter.

– De tyngsta kraven ligger på tillverkarna, men de finns oftast utomlands. Importörerna har också ett jättestort ansvar för att grejer de tar in är okej, säger Karin Alkell.

Kontrollen kostar

I leksaksaffären Krabat på Söder i Stockholm tittar Lisa Toolanen på leksaker åt sina barn.

TT: Bryr du dig om vad leksakerna innehåller?

– Ja, det borde jag göra, jag har två barn. Man förlitar sig på att leksakerna är testade och godkända i enlighet med de normer och regler som finns.

Butiker som säljer en produkt med för höga halter av förbjudna ämnen tvingas dra tillbaka produkten. Enligt Klas Elm kan det kan finnas anledning att fatta misstanke vid ett alltför trevligt pris.

– Leksaker är omgärdade med väldigt mycket regler, det är bara medicinteknisk utrustning som har fler. Så ska det vara, men den kontrollen kostar pengar.

TT: Vad ska konsumenten tänka på?

– Man ska handla av någon som man har förtroende för. Om det är tillfälliga partier och ovanliga försäljningsställen så kanske man ska fundera en gång på hur det kan vara så billigt. Lite ansvar måste även konsumenten ta.