1 av 2: En av fyra granskade barnleksaker innehåller förbjudna ämnen som är skadliga för barn eller miljön, trots att vissa av dem varit otillåtna i flera år.
2 av 2

Leksaker innehåller flera farliga ämnen

En av fyra granskade barnleksaker innehåller förbjudna ämnen som är skadliga för barn eller miljö. Detta trots att vissa av dem varit otillåtna i flera år.

– Det kommer in många produkter på tillfälliga och ovanliga vägar från oseriösa aktörer. Leksaker är lätta att transportera, säger Klas Elm från branschorganisationen Leksaksbranschen.

Kemikalieinspektionens granskning visar på förbjudna halter av miljö- och hälsofarliga ämnen i 53 av 211 leksaker. Det allra vanligaste fyndet var mjukgörande ftalater i plastprodukter, som i höga halter kan skada fortplantningsförmågan. Inne i elektroniska leksaker hittades även miljöfarligt bly.

– Ftalater har varit förbjudna i barnleksaker i flera år så det är uppseendeväckande att det förekommer i så många stickprover, säger Karin Alkell, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Fler kontroller behövs

Enlig Klas Elm måste det till fler kontroller för att säkra kvalitén.

– Det är billigt att stifta lagar, det är mycket dyrare att se till att de efterlevs. Alla seriösa aktörer gör vad de kan för att efterleva reglerna.

Flera företag saknade enligt granskningen helt kunskap om vilka lagstiftningar som omfattar deras produkter.

– De tyngsta kraven ligger på tillverkarna, men de finns oftast utomlands. Importörerna har också ett jättestort ansvar för att grejer de tar in är okej, säger Karin Alkell.

Kontrollen kostar

I leksaksaffären Krabat på Söder i Stockholm tittar Lisa Toolanen på leksaker åt sina barn.

TT: Bryr du dig om vad leksakerna innehåller?

– Ja, det borde jag göra, jag har två barn. Man förlitar sig på att leksakerna är testade och godkända i enlighet med de normer och regler som finns.

Butiker som säljer en produkt med för höga halter av förbjudna ämnen tvingas dra tillbaka produkten. Enligt Klas Elm kan det kan finnas anledning att fatta misstanke vid ett alltför trevligt pris.

– Leksaker är omgärdade med väldigt mycket regler, det är bara medicinteknisk utrustning som har fler. Så ska det vara, men den kontrollen kostar pengar.

TT: Vad ska konsumenten tänka på?

– Man ska handla av någon som man har förtroende för. Om det är tillfälliga partier och ovanliga försäljningsställen så kanske man ska fundera en gång på hur det kan vara så billigt. Lite ansvar måste även konsumenten ta.

FAKTA: KOLLEN AV LEKSAKER

Kemikalieinspektionen har under 2012 och 2013 besökt och kontrollerat 44 företag som tillverkar, importerar eller säljer leksaker.
Kontroller av produkter till barn prioriteras av inspektionen eftersom barn är särskilt känsliga för kemikalier.
I leksakerna hittades förutom bly och ftalater även förbjudna och svårnedbrytbara kortkedjiga klorparaffiner och cancerframkallande azofärgämnen.
Ftalater kan läcka ut ur plast och tas upp av kroppen. De är tillåtna i många produkter, bland annat duschdraperier och trädgårdsslangar. Den totala exponeringen kan påverka kroppen.
Bly hittas på bland annat kretskort och kablar i elektroniska leksaker. Ftalater hittas i mjuk plast, till exempel uppblåsbara leksaker.
Samtliga testade företag som hade leksaker med brister slutade med försäljningen när de fick information om detta.
Källa: Kemikalieinspektionen (TT)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av ToppHälsa + trådlösa hörlurar från adidas. Köp nu!