Legat i koma i 12 år - "svarade" på frågor

BILD SAKNAS

För första gången har en man som befinner sig i ett komaliknande tillstånd kunnat svara på frågor, berättar BBC News.

Nu måste läroböckerna kanske skrivas om.

Andra har också läst

Mannen i fråga är kanadensaren Scott Routley, 39, som råkade ut för en svår bilolycka för 12 år sedan. Sedan dess har han befunnit sig i ett komaliknande tillstånd, helt okontaktbar för omvärlden, skriver BBC.

Hans föräldrar har alltid hävdat att deras son kan kommunicera lite grann, något som sjukhuspersonalen dock har avfärdat.

"Visar tydligt"

Men när Adrian Owen och hans kollegor vid University of Western Ontario ställde frågor till honom i samband med en magnetkameraundersökning ändrades mönstret i hjärnan beroende på vilka frågor han fick. Bland annat tycktes han kunna berätta att han inte hade ont.

– Scott har visat att han har en medveten, tänkande hjärna. Vi har skannat honom flera gånger och mönstret visar tydligt att han väljer att besvara våra frågor. Vi tror att han vet var och vem han är.

Inte hjärndöd

Scott Routleys neurolog sedan tio år tillbaka, Bryan Young, säger till BBC att resultaten omkullkastar alla tidigare undersökningar som gjorts av hans patient och att läroböckerna nu kanske måste skrivas om.

Ett vegeterande tillstånd ska inte förväxlas med hjärndöd, då det inte finns någon aktivitet i hjärnan alls.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer