Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 14 mar 2012 09:46

Leena Uddenman stod bort tre klädstorlekar

Leena struntade i att springa och började att stå upp i stället.

Leena struntade i att springa och började att stå upp i stället.

Foto: Christian Örnberg

Hon började med att stå upp vid skrivbordet på jobbet. På åtta månader stod Lena Uddenman bort tre storlekar.
- Det gick faktiskt snabbare än när jag till exempel försökt att springa för att gå ner i vikt, säger hon.

Leena Uddenman, 53, är verksamhetschefssekreterare på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Tidigare jobbade hon på Hjärtkliniken, där också professor Mai-Lis Hellénius arbetar. Mai-Lis berättade att det gick att gå ner i vikt, bara genom att stå upp i stället för att sitta ner vid skrivbordet. 
- Jag tyckte det var värt att prova, jag hade ändå ett höjbart skrivbord. Jag är inte så aktiv annars, jag tycker att det är besvärligt att ha bokade tider på gymmet och jag tycker inte heller att träning är särskilt roligt, säger Leena.

 

Kläderna började hänga

För lite mer än ett år sedan började hon stå upp när hon jobbade. Hon märkte att hon fick en bekvämare arbetsställning och att de flesta arbetsuppgifter gick lika bra att utföra stående. Det enda som hon behöver sitta ner för är när hon ska skriva ut från band.
- Men jag stod inte upp efter något schema eller kände att det var ett måste. När jag blev trött satte jag mig ner, det är bättre än att stå och hänga.

Nu kan Leena börja dagen med att stå och gå igenom mejlen, men hon sätter sig ner när det behövs. Hon kan studsa upp och ner flera gånger om dagen.
Ganska snart märkte hon effekt av ståendet, kläderna började sitta löst.
- Det gick faktiskt snabbare än när jag till exempel försökt att springa för att gå ner i vikt. Det gjorde mig inspirerad till att dra ner på sockret, godis var min passion tidigare. Jag började också äta nyttigare mat som är inspirerad av medelhavskost. Det blev en positiv spiral.

 

Den svullna magen är borta

På åtta månader stod Leena bort tre storlekar i kläder och gick från storlek 42-44 till storlek 38. Eftersom hon inte gillar att väga sig mäter hon viktnedgången genom kläderna i stället. Hennes stillasittande jobb har tidigare gjort att hon ofta varit stel och haft ont i axlar och nacke, nu har hon nästan aldrig det. Dessutom är hennes svullna sockermage nästan borta.
- Nu har jag svårt att sitta ner när jag jobbar för jag tycker att det är så bekvämt att stå. Det är också perfekt att förena nytta med nöje och ha tid till annat än träning efter jobbet, säger Leena.

Relaterat