Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

LCHF - sju mellanmål som stillar hungern

Kokta ägg, små ostar och oliver ­ i portionspåsar.

Här är 7 nyttiga alternativ att välja bland när hungern sätter in (se bildspeci!

Nästa gång du blir sugen på ett mellanmål eller en enklare måltid gäller det att vara förberedd. När situationen kräver en snabb matlösning är det annars störst risk att ge vika för något ohälsosamt.

Utbudet av bra och enkel lågkolhydratmat blir allt större. I dag finns gott om alternativ i behändiga förpackningar som är smidiga att ta med när du är på språng.

- Kokta ägg och ostskivor finns ofta att köpa, tidigare låg pålägget alltid på mackan så att man var tvungen att betala för en hel macka och sedan kasta bort brödet, säger Anna Hallén, kostrådgivare och LCHF-expert.

 

7 SMARTA LCHF-MELLANMÅL FÖR DIG PÅ SPRÅNG:

Kostrådgivaren Anna Hallén kommenterar mellanmålen
1. Skivad lax
Ett paket skivad lax är enkel sommarmat som bara är att öppna och börja äta. Du behöver inte tillaga något utan kan ta det på vägen.
Anna: Varmrökt lax är perfekt mat. Laxen innehåller bra proteiner, Omega 3 och är naturligt fet vilket gör att du blir jättemätt. Vill du äta laxen med en god romsås till ökar mättnadskänslan ytterligare.
2. Kokta ägg
Numera finns kokta ägg att köpa på bland annat 7-eleven och Pressbyrån. När du har möjlig­- het att vara mer planerande är ett tips att koka några ägg och ha dem i kylen hemma. Ta med i väskan så är du alltid redo med ett nyttigt mellanmål.
Anna: Är du på språng är det bara att äta ditt ägg som det är. Har du möjlighet är det gott att dela på ägget och lägga på lite majonnäs. Ägg innehåller mineraler, vitaminer, proteiner och en bra blandning av fett. Det är som en multivita­min­tablett.
3. Ölkorv
Ett lätthanterligt snacks är den klassiska ölkorven. Förpackad i enkla portionsförpackningar vilket gör det smidigt att äta när man inte har möjlighet att laga till något.
Anna: Innehåller lite för mycket nitriter, men som mellanmål i krisläge eller som ett gott snacks är det helt okej någon gång ibland. Så länge det inte blir vardagsmat sju dagar i veckan är det ingen fara.
4. Babybelost
En bit ost är ett bra alternativ när suget slår till. Det mättar och håller ditt blodsocker i schack till nästa mål. Babybelostarna är packade i smidiga portionsförpackningar som passar bra att ha i väskan.
Anna: Babybelost är bra att ha med sig när man är hemifrån eftersom de håller länge utanför kylskåpet och är bra förpackade. Fettet i osten skapar en lugn mättnad med stabilt blodsocker, vilket gör att du klarar dig fint till nästa måltid när du har missat i planeringen.
5. Oliver
Att äta oliver på burk med en tandpetare är ett bra val när det ska gå snabbt med maten. Nu finns nya smidiga förpackningar med oliver i portionspåsar att äta till mellanmål eller som en del av en lättare måltid.
Anna: Kanonbra! Oliver är ett jättebra mellanmål som innehåller bra fett, lite kolhydrater och smakar jättegott.
6. Avokado
Avokado är ett smidigt mellanmål eller del av måltid som du enkelt tar med i väskan. Dela och ät den som den är med en sked. Även gott med lite salt och pressad citron eller lime på om det finns tillgängligt.
Anna: En avokado innehåller bara fett och kolhydrater. Det kommer inte att göra mig nöjd. Jag skulle säga att man behöver tillsätta räkor och majonnäs för att få i sig ordentligt med proteiner och bli mätt.
7. Makrill i tomatsås
En burk makrill är en enkel och nyttig måltid som bara är att öppna och äta. Den är lätt att ta med eftersom burken är så väl försluten och har bra hållbarhet.
Anna: Underbar mat! Var noga med att kolla så att det inte är något tillsatt socker bara.