Gillar du plättar? Gör dem LCHF-vänliga med fiberhusk. Servera med keso och bär.
Gillar du plättar? Gör dem LCHF-vänliga med fiberhusk. Servera med keso och bär. Foto: Malte Danielsson

LCHF-recept för goda och sunda frukostar

Börja dagen med en god och mättande LCHF-måltid. Här är frukostalternativen som får dig att studsa ur sängen på morgonen, så som en god LCHF-musli.

Kaffe med grädde

Dricker du kaffe med mjölk? Byt till kaffe med grädde eller mixa ditt kaffe med 1 msk kokosfett och 1 msk smör.

 

LCHF-musli

 

Äter du köpt müsli med socker och vaniljyoghurt? Byt till LCHF-musli med naturell yoghurt 

 


Foto: Malte Danielsson

 

1 sats LCHF-müsli:

1 1/2 dl naturella cashewnötter

1 1/2 dl valnötter

2 dl paranötter

1 msk kanel

1 tsk kardemumma

 

2 msk flytande honung

1 dl solrosfrön

1 dl linfrön

1 dl pumpakärnor

1 dl kokosflingor

1 krm salt

 

Mixa nötterna grovt i en ­matberedare. Rosta nötterna några minuter i en stekpanna. Häll på kanel och ­kardemumma och ringla lite honung över.

Häll ut blandningen på ett ­bakplåtspapper. Rosta alla frön i en torr ­stekpanna och blanda med ­nötblandningen. Tillsätt kokos och salt.

Låt svalna och lägg i en glasburk. Använd ca 1/2 dl LCHF-musli till en portion. ­Servera muslin med naturell yoghurt.

 

Keso med bär

Äter du Risifrutti? Byt till keso blandad med vispad grädde och bär

 

Physalis och granatäpple med yoghurt

 

Foto: Malte Danielsson

Äter du söt bäryoghurt? Byt till: Physalis och granatäpple med yoghurt 

 

1 portion:

100 g skalade physalis

 

1/4 granatäpple

1 dl turkisk yoghurt

1 nypa vaniljpulver

1/2 dl rostade cashewnötter

Dela physalis och gröp ur granatäpplet. Häll upp yoghurt i en skål och blanda ner ­vaniljpulver.

Lägg på frukten och granat­äpplekärnorna. Rosta nötterna i en torr panna och lägg på yoghurten.

 

LCHF-vänligt fröbröd

 

Foto: Malte Danielsson

Äter du en ostfralla?Byt till LCHF-vänligt fröbröd med topping och valfritt pålägg 

8 stycken:

8 bitar av fröbrödet, se recept på sid 66.

8 msk Philadelphiaost

8 skivor lufttorkad skinka

8 cocktailtomater

lite färsk gräslök

Lägg brödet på ett serveringsfat och bred på osten. Dela tomaterna.

Fördela skinkan på osten och toppa med tomater och gräslök.

 

 

Stekt ägg med rökt lax

Äter du laxtoast med formfranska?

Foto: Malte Danielsson

Byt till stekt ägg med rökt lax.

1 portion:

3 skivor rökt lax

1 tsk smör

2 ägg

salt

lite isbergsallad och ärtskott

Lägg upp laxskivor på en tallrik. Hetta upp en stekpanna med smör och knäck i äggen.

Strö på lite salt och låt steka några minuter. Servera med sallad och ­ärtskott.

Kesoplättar

 

Foto: Malte Danielsson

Äter du plättar?Byt till kesoplättar.

1 portion:

1 ägg

1/2 liten burk keso

1/2 msk fiberhusk

lite salt

1 tsk smör

Dela på äggvitorna och äggulorna. Vispa äggvitan hårt. Blanda ner keso, fiberhusk och salt i äggulorna. Blanda försiktigt ihop kesosmeten med äggvitan.

Grädda plättarna i ett plättlägg några minuter per sida.

 

 

Äggröra med champinjoner

 

Foto: Malte Danielsson

Äter du crepes med champinjoner?Byt till äggröra med champinjoner.

1 portion:

1 salladsblad

5 champinjoner

50 g tärnad bacon

1 tsk smör

2 ägg

1 msk grädde

salt och svartpeppar

pärltomater

Lägg salladsblad på en tallrik.

Skiva champinjonerna. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn champinjoner och bacon. Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar i en skål.

Häll smeten över bacon och svamp och låt steka tills omeletten stelnar.

Lägg omeletten på salladen och lägg på några tomater.