ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

LCHF (low carb high fat)

Publicerad 15 sep 2008 16.28
Bacon och äggröra - knappt en kolhydrat.

Bacon och äggröra - knappt en kolhydrat.

Foto: MAGNUS JÖNSSON

Typisk måltid: Bacon och äggröra. Dryck vatten.
Upplägg: Mat med extremt lågt innehåll av kolhydrater ökar mättnaden och minskar insulinet. I praktiken betyder det att enbart cirka 10 procent av energin kommer från kolhydrater och närmare 70 procent från fett, varav en stor del mättat fett. 
Fördelar: Är relativt lätt att följa om man vet var kolhydrater finns och undviker dessa. Det ger en snabb blodsockerbalansering hos diabetiker och kraftigt överviktiga vilket är bra för hälsan på kort sikt. Ger till en början en snabb viktminskning men efter ett år är effekten inte större än traditionella viktminskningsmetoder.
Nackdelar: När man undviker kolhydrater bildas ketoner som ger en surare miljö i kroppen. Det kan ge inflammationer och en ökad risk för benskörhet, njursten, huvudvärk, förstoppning samt brist på viktiga näringsämnen. Det höga fettintaget leder till att du absorberar mer gifter som kallas endotoxiner från tjocktarmen. Hjärnan får inte mycket bränsle i form av kolhydrater så den mentala kapaciteten minskar och träningslusten sjunker.