LCHF - så funkar det

Nu blir det mest kött och fett för Mats, 49.

Foto: Magnus Jönsson

Nu blir det mest kött och fett för Mats, 49.

Mats, 49, ska gå ner i vikt med LCHF-dieten.
- Jag har lovat min son att gå ner minst fem kilo, säger han.
Så här funkar det!

Andra har också läst

Det här är LCHF-metoden:

LCHF står för Low Carb High Fat, lite kolhydrater mycket fett. LCHF-kosten innehåller framför allt protein och fett, och lite kolhydrater i form av grönsaker.
Enligt LCHF gör inte en fettrik kost att man blir fet utan att kroppen använder fettet som energi. Fettet och proteinet i LCHF-kosten ska göra att du håller dig mätt länge, och du ska bara äta när du är hungrig.
Att äta regelbundet eller på speciella tider är inte nödvändigt, du ska lyssna på din kropps signaler.


LCHF-coach Sten Sture Skaldeman:

”Mats bör kunna gå ner tio kilo.”

– Mats är marknadsdirektör, då blir det nog mest möten och affärsluncher, han är inte ute och rör på sig direkt. Han reser också en del, då kan han få det svårt med LCHF-kosten, men han får lära sig strategier för det. Mats första fråga till mig var hur stora avsteg han kan göra, det var ingen bra första fråga. Men han är egentligen ganska
medveten när det gäller kost, och han verkar klok, så jag tror att han ska klara det här.
– Nu äter han enligt egen uppgift bra, men mycket kolhydrater i form av bröd, pasta och ris. Allt det ska han avstå från nu, för att få igång fettförbränningen. Han kommer säkert att få det lite kämpigt efter 4-5 dagar med LCHF, då har kroppen tömt sitt lager av socker och ställer om till att använda fett som bränsle. Men sen kommer han att få mer energi och slippa jobbiga sockerdippar.
– Mats ska försöka vara strikt i början, då kommer han få ett bra resultat, han bör kunna gå ner 10 kilo utan större problem.


Så här ska Mats äta:

"Kosten ska främst bestå av kött och fett"

Mats ska äta en kost baserad på kött och fett, med en måttlig mängd grönsaker till. Främst ska grönsakerna vara ovanjordgrönsaker, alltså grönsaker som växt ovan jord. Han ska inte äta ris, potatis, couscous, bulgur, quinoa, mjölprodukter som bröd eller skapasta, eller några slags gryn. Frukt ska han undvika.
Framför allt han vara noga med att lägga till fett, han ska alltid välja de feta alternativen av till exempel mjölkprodukter. Fett i kött ska han inte skära bort, inte heller skinnet på kycklingen. Margarin och andra konstgjorda fetter utesluts, liksom allt med socker.


Läkaren och LCHF-förespråkaren Andreas Eenfeldts kommentar:
– Mats har både högt blodtryck och högt kolesterol. Högt kolesterol är ett lite dumt uttryck, det spelar roll om det är det bra eller dåliga kolesterolet som är högt. Men övervikt, högt blodsocker, högt blodtryck och dåligt kolesterol hänger ofta ihop, har man det ena har man ofta det andra. Det kallas det metabola syndromet och det får man av att äta för mycket snabba kolhydrater och socker.
– Mats ska undvika snabba kolhydrater och se till att få i sig ordentligt med fett så att han blir mätt och får energi. Han kan följa kolesterolet genom att göra regelbundna tester, men det brukar alltid förbättras om man äter en lågkolhydratkost. Om värdet blir bättre kan han trappa ner medicineringen i samråd med läkare

SKA ÄTA:

Kött, fisk, skaldjur, fågel och inälvsmat.
Ägg.
Fet ost.
Bacon eller annat sidfläsk.
Smör, kokosfett, olivolja.
Vispgrädde och crème fraîche.
Fransk senap.
Sockersnål majonnäs.
Makrill i tomat, tonfisk i olja.
Oliver.
Vitlök, annan lök.
Några ovanjordgrönsaker till exempel spenat, sparris, rädisor, gurka, squash, sallad, vit- och blomkål, broccoli, tomat, paprika och avokado.
Mycket kryddor.
Gräddfil och färskost.
Ansjovis, sardeller.
Chilifrukter.
Sambal oelek.
Worcestershiresås.


SKA INTE ÄTA:

Alla lågfettprodukter och livsmedel med tillsatt socker.
Glutamat, smakförstärkare, E-nummer.
Potatis.
Ris, bulgur, couscous, quinoa.
Korv och charkprodukter.
Majs.
Spannmålsprodukter som pasta, bröd, kex, flingor, gröt.
Godis, kakor, sötade drycker.
Margariner, transfetter och omega-6-rika matoljor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer