LCHF - 3 läkares val framför annan kost

De har vänt den gamla fettsnåla kostideologin ryggen och i stället riktat fokus mot kolhydraterna.

Allt fler läkare och kostrådgivare ser fördelarna med att äta mer fett och mindre kolhydrater.

Här är tre av läkarna som går i bräschen för en kost enligt LCHF.

Foto: Foto: Inger Marie Grini
Sofie Hexeberg, läkare och kostexpert

Varför äter du LCHF?

- För att jag tror att det är den ultimata, hälsosamma kosten! Jag har ätit LCHF sedan 2006.

Hur kom du i kontakt med kosten?

- Jag har varit intresserad av kost och hälsa sedan tonåren och när jag studerade pratades det mycket om att fett i kosten var farligt och den främsta orsaken till hjärt- och kärlsjukdomar. Men när internet blev mer tillgängligt upptäckte jag litteratur från läkare och terapeuter som skrev om effekten med en kost bestående av naturliga fett och lite kolhydrater. Vad jag läste verkade väldigt logiskt utifrån mina biokemiska och fysiologiska kunskaper.

Hur ser den optimala LCHF-kosten ut tycker du?

- Det varierar. För en frisk och smal person kan kolhydratsintaget vara 50 gram per dag. För en person som tränar kan det vara upp till 100 gram per dag om du känner dig bekväm med det. Överviktiga personer med diabetes och andra kroniska sjukdomar måste ofta ner till 20 gram per dag för att få de nödvändiga hälsofördelarna. Det är viktigt att höja fettintaget och inte proteinet, som många fettskrämda gör.

Vad tänker du om de kostråd som är standard i dag?

- De är helt fel och bär till stor del ansvar för hur människor mår i dag. Så mycket kolhydrater som rekommenderas leder till en hormonell katastrof, insulinresistens, fetma och diabetes.

Har den attityden bland läkare förändrats under åren, när det kommer till denna typ av kosthållning?

- Vissa är fortfarande motståndare till LCHF och jag tror att orsaken är bristande kunskap. Läkare är människor som i årtionden har fått höra att fett förtränger blodkärlen och det är inte så lätt för alla att tänka om.

Hur tror du kostråden kommer se ut i framtiden?

- Så småningom kommer allmänläkare och specialister acceptera denna diet. Jag tror och hoppas att kostråden kommer fokusera mer på naturlig mat gjord från grunden.

"Jag tror på naturlig mat gjord från grunden"

----

 

Foto: Foto: Johan Adelgren
Andreas Eenfeldt, specialist, allmänmedicin

Varför äter du LCHF?

- Jag tycker att det är god, hälsosam mat och jag håller mig mätt och nöjd. Nu har jag en lugn och harmonisk mage och mår väldigt bra. Jag äter LCHF också för att jag tror att det är hälsosamt i längden.

Hur kom du först i kontakt med kosten?

- Jag var inne på GI-kost tidigare och kom in på LCHF via bloggar och böcker. Det kändes som en logisk utveckling av GI.

Hur ser den optimala LCHF-kosten ut tycker du?

- Det viktigaste är att man minskar på socker och mjölmat. Jag tror inte att alla måste äta strikt LCHF för att må bra, men vi måste ta bort de dåliga kolhydraterna ur kosten.

Var du skeptisk till det här sättet att äta i början?

- Jag är läkare och har lärt mig att mättat fett är farligt. När jag började läsa på mer insåg jag att det inte fanns några bra studier som bevisade att fett var farligt. Jag minns att jag var lite orolig ett tag i början. Jag fick halsbränna någon dag och tänkte direkt - nu kommer hjärtinfarkten!

Vad tänker du om de kostråd som är standard i dag?

- Jag tycker att de är katastrofalt dåliga för stora delar av befolkningen. Mer än halva befolkningen är överviktiga. Livsmedelsverkets råd är rent skadliga för dessa människor.

Har den attityden bland läkare förändrats under åren, när det kommer till denna typ av kosthållning?

- Ja, det tror jag. De flesta läkare i dag är medvetna om att det är svårt att ge en och samma kostrekommendation till alla. Många läkare vet inte längre vad de ska tro men de är inte lika fast i det gamla utan mer öppna för alternativ.

Hur tror du kostråden kommer se ut i framtiden?

- Jag tror att det kommer bli mycket mer individuella kostråd. Man kommer avråda från stora mängder kolhydrater och vara mycket mer medvetna om faran med socker och allt för mycket mjölmat.

----

Foto: Foto: Mikael Sjöberg
Annika Dahlqvist, specialist i allmänmedicin

"Allt fler läkare inser att LCHF är den bästa kosten"

Varför äter du LCHF?

- Jag hade hälsoproblem och min dotter, som då var läkarstuderande i Umeå, tipsade mig om att mindre kolhydrater och mera naturligt fett kunde hjälpa mig med viktproblemen. Jag började att äta så och gick ner de 20 kilo övervikt jag hade. Dessutom upptäckte jag att jag blev fri från alla mina andra hälsoproblem också.

Hur ser den optimala LCHF-kosten ut tycker du?

- Den optimala LCHF-kosten innehåller minimalt av kolhydrater och i stället mera av naturligt mättat fett, som i smör och annat animaliskt fett, samt kokosfett. Dessutom bör maten vara hemlagad från grunden med ekologiska och närproducerade råvaror, utan industriella kemikalietillsatser.

Hur ser du på den kritik kring LCHF-kosten som många möter bland sina vänner och bekanta? Hur hanterar du den?

- Kritiken mot LCHF försöker jag framför allt bemöta i min blogg som har några tusen besök per dygn. Det finns mängder av falska myter som påstår att kolhydrater är bra och att naturligt fett är farligt för hälsan.

En av de vanligaste påståendena när det gäller LCHF är att det är farligt i det långa loppet. Hur ser du på det?

- Påståendet att LCHF skulle vara farligt i långa loppet motsägs bland annat genom att vi som äter så har blivit friska på den, och hållit oss friska nu i tiotalet år. Ett annat argument är att LCHF i stort motsvaras av den kost som människorna åt innan de började odla kolhydratmat och innan industrin började tillverka färdigmat.

Har den attityden bland läkare förändrats under åren, när det kommer till denna typ av kosthållning?

- Allt fler läkare inser att LCHF är den bästa kosten för personer med övervikt och metabola syndrom. Detta inser de när de pratar med patienter som berättar om sina hälsovinster av LCHF. Många läkare dröjer sig dock tyvärr kvar i den gamla föreställningen att naturligt mättat fett är farligt och att kolhydrater är nyttiga för alla att äta.

SOFIE HEXEBERGS LCHF-DAG

Frukost: Frökex med massor av smör och pålägg, en fet smoothie baserad på kokosmjölk eller ägg och bär.
Lunch: Middagsrester, sallad eller LCHF-bröd med pålägg.
Middag: Varierar olika typer av kött, fisk, fågel och skaldjur med massor av grönsaker rostade i ugn, wokade eller mosade. Använder mycket olivolja, smör och kokosfett i matlagningen.

ANDERS EENFELDTS LCHF-DAG

Frukost: Turkisk eller grekisk yoghurt med en fetthalt på mellan 10 och 17 procent. Frön, nötter och ibland bär. Kaffe med vispgrädde.
Lunch: Ofta ute på restaurang. Buffélunch med kött eller fisk, grönsaker, lite rotfrukter och en fet sås.
Middag: Hemmalagad. En kött- eller fiskrätt med gott om grönsaker och fet sås.

ANNIKA DAHLQVISTS LCHF-DAG

Frukost: En stor mugg kaffe med två tsk kokosfett och en skvätt grädde.
Lunch: Två strimlor stekt bacon och äggröra på ett ägg och en skvätt grädde. En rå morot skuren i stavar.
Middag: Fiskgratäng med torsk och sås av grädde, tomatpuré, lök, turkisk yoghurt och ost. Blandad grönsallad med dressing på olivolja, vinäger och örtsalt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av ToppHälsa + trådlösa hörlurar från adidas. Köp nu!