Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 10 aug 2004 00:41

Uppdaterad 9 feb 2007 09:11

Låt inte städningen stöka till kärleken

Pelle, 25, och Linda, 25, bor i Stockholm och har varit tillsammans i ett år. Redan nu råder konflikt om städningen, ett klassiskt grälämne. Linda retar sig på att hon gör det mesta hemma, medan Pelle tycker att hon har mer tid och därför också borde städa mer.
    Känner ni igen er? Hur gjorde ni? Mejla till Expressen och berätta: relationsakuten@expressen.se

Pelles version:

Jag är nog både slarvern och pedanten i vårt förhållande. Jag kan stöka till det, men jag är ändå smygpedantisk när det gäller hur saker ska göras. Linda lägger allt i en stor hög, det gillar inte jag. Jag vill inte ha en viss ordning i diskhon, men det går inte att diska när allt ligger i en stor hög. Då måste man ta bort allting och sen skölja ur diskhon innan man kan diska. Jag är bra på att sprida ut kläder lite överallt, i soffan och fåtöljerna, men kläder får absolut inte ligga på golvet. Det är hon som vill att jag ska diska. Men eftersom hon pluggar hemma och jag jobbar borta så gör hon av med mycket mer disk än jag gör. Hon har mer tid än jag, fast det tycker inte hon förstås. Vi lagar mat båda två. Och jag har inga problem med dammsugning, det sköter vi ungefär lika mycket båda två. Det gör jag frivilligt. Det är mest Linda som torkar golven. Jag brukar rensa avloppen själv, men det är inget jag njuter av. Det enda jag blir sur över är kläder på golvet, hon blir sur om jag inte byter glödlampor och sådant. Det förstår jag inte. Jag är visserligen elektriker, men alla kan väl byta en glödlampa.

Lindas version:

Om vi har mycket disk så blir det jag som får ta den. Jag blir nog mest sur, tycker att han borde begripa. Ibland lyckas jag säga det rakt ut, men då blir han martyr och säger: jag gör ju ingenting. I början förstod jag inte att min slarvighet kunde vara ett problem för någon annan. Om jag tar av mig en tröja så har jag ovanan att lägga den på golvet. Det är ett jätteproblem för Pelle som blir otroligt arg. Han bygger i stället på en klädhög som han lägger i fåtöljer eller i soffan. Då tycker jag att om det råkar hamna en strumpa på golvet gör väl det inget. Vi har varsin tvättkorg och tvättar våra egna kläder. Han är bra på att dammsuga och hänger upp sig på golv. Där får det inte vara smutsigt, där får det inte ligga något – skitsamma hur det ser ut i övrigt. Det som inte är så påtagligt tror jag inte Pelle ser. Han har aldrig städat i badrummet, bäddat sängen eller bytt lakan. Han tycker att eftersom jag pluggar och han jobbar så är jag hemma mer. Men jag ska ju avsätta lika många timmar till mina studier, dessutom jobbar jag extra.

Relaterat