Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 27 dec 2014 11:30

Låt 2015 bli stressfritt – här är 8 vanliga fällor

Stress kan försämra vår hälsa.

Men vi kan minska stressen med enkla övningar och genom att undvika de vanligaste stressfällorna.

 

MISSA INTE VÅR NYA VIKTTJÄNST! LÄS MER HÄR!

1. Tror att du har ont om tid

Vi upplever att vi har "ont om tid" - ofta för att vi saknar överblick och försöker göra många saker samtidigt.

Gör så här:

Se på dina tankar lite "utifrån". Det är stor skillnad mellan att tänka: "Jag är så stressad, den här dagen blir en katastrof!" och att tänka: "Nu tänker jag att jag är så stressad att den här dagen blir en katastrof". I det senare fallet påminner vi oss om att våra tankar är upplevelser - inte nödvändigtvis sanningen.

Skriv på en lista vad du upplever att du måste hinna. Kanske upptäcker du då att du faktiskt kommer att hinna det du ska (och stressar i onödan). Vilka punkter kan du stryka? Vilka kan du planera att göra en annan dag, eller be någon annan ta hand om? När du nu samlat allt som är rimligt att göra just denna dag: Prioritera, viktigast får nummer 1, näst viktigast nummer 2. Gör sedan en sak i taget, i rätt ordning.

2. Väljer bort det roliga i livet

Vi väljer bort aktiviteter vi mår bra av för att "spara tid".

Gör så här:

Prioritera om. Boka in må bra-aktiviteter som ger dig positiv energi. Du kanske ska planera in yogapassen först i kalendern, och jobbmötena sen? Spela spel med barnen först - städa sen. Boka in promenader och luncher med goda vänner, och betrakta dessa som "heliga": minst lika viktiga som till exempel prestationer på jobbet.

3. Lägger tid på "tänk om"

Vi oroar oss för framtiden. Tänk om jag blir uppsagd, tänk om räntorna stiger...

Gör så här:

Att sätta ord på stressen lindrar. Beskriv den. Då går ofta intensiteten i känslan ner, vilket man kan se vid studier då hjärnan avbildats. Vi accepterar den negativa känslan och får koll på den.

Träna dig på att "stanna" mentalt här och nu. Exempel: Din dotter kommer hem från skolan med ett dåligt provresultat. Låt inte tankarna hoppa in i framtiden = Tänk om hon får dåliga betyg, och inte kommer in på någon utbildning, och inte får något jobb... Stanna i nuet och koncentrera dig på vad man kan göra = Dottern behöver plugga mer i det ämnet.

4. Har svårt att säga nej

Vi har svårt för att säga nej och låter oss styras av omgivningens förväntningar.

Gör så här:

Fokusera inåt, vad är viktigast för dig, i ditt liv?

övning:

Föreställ dig att du är 95 år, och tre av de personer som står dig närmast hälsar på dig, en och en. Låt dem berätta vad du betytt för dem.

Tillbaka till nuet: Vad behöver du ändra på i ditt liv i dag? Formulera konkreta mål. Tänk i myrsteg. Om du vill ägna mer tid åt dina barn, sätt hellre målet "jag ska vara helt närvarande med barnen i 20 minuter varje dag" än "på sommarlovet ska jag fokusera på barnen".

5. Tänker att du ska njuta... sen

Vi tänker att sen, när vi mår bra - när vi fått det där jobbet, blivit harmoniska eller smala - ska vi börja njuta av livet.

Gör så här:

Alla vill vi "må bra"; vi längtar efter känslan. Men vi kan vända på resonemanget: Vår hjärna mår bra när vi sätter upp enkla, meningsfulla mål som vi kan uppnå.

Som: Den här veckan ska jag ta en promenad på lunchen varje dag, oavsett väder.

Eller: Varje söndag ska jag ringa till en god vän.

Vi blir belönade inte bara när vi uppnår målet, utan också när vi närmar oss det; vi känner oss tryggare, mer hoppfulla och stressen minskar, visar studier då hjärnan avbildats. I stället för att tänka att känslan kommer först - och att den ska ge oss möjlighet att handla - kan vi alltså göra tvärtom: Besluta oss för att agera, och därmed skapa den goda må bra-känslan.

6. Jämför dig med "alla" andra

Vi jämför oss med andra - inte minst via sociala medier - och ställer orimliga krav på oss själva.

Gör så här:

Stanna upp nästa gång du tänker: "Oj, vad alla reser och bakar på Facebook!". Genomskåda alla "lyckliga" liv; varje liv innehåller ljus och mörker. De flesta delar inte med sig av sitt mörker i sociala medier. Säg nej till att vara i andras liv och jämföra - var i ditt.

7. Ältar saker du inte rår på

Vi oroar oss för saker som vi inte kan påverka.

Gör så här:

"Överrösta" stressen. Fyll på med saker du faktiskt kan göra. Oroar du dig för din hälsa - vad kan du göra den här veckan, den här dagen? Tänk i små, enkla steg.

Djupdyk i stressen. Sök orsaken bakom stressen. Med ökad självkännedom ser vi klarare och kan bli mer handlingskraftiga.

Lev ut stressen. Forskning visar att det kan vara bra att ägna sig åt sin stress fullt ut. Då kan man lättare släppa stressen sen. Träna: Fokusera i 15 minuter varje dag på det som oroar dig: älta och grubbla. Hoppar oron fram senare, tänk: Det tänker jag på sen. Nu gör jag annat.

Fråga dig i svåra stressande situationer:

1. Är det här verkligen mitt problem? Om inte, släpp.

2. Kan jag påverka den här situationen? Om inte, släpp.

3. Om du kan påverka - hur? Formulera VAD du kan göra.

4. Bestäm när du ska göra just detta.

8. Har ett starkt kontrollbehov

Vi har ett stort behov av kontroll - och svårt att känna tillit. Ju mer vi försöker kontrollera desto mindre kontroll upplever vi att vi har, vilket leder till mer stress.

Gör så här:

Träna dig på att lita på att saker löser sig. Öva på enkla vardagssituationer. Till exempel, du får frågan: "Var ska vi gå och äta lunch?" Svara: "Bestäm du."

Relaterat