Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Läskfetma dödar 180 000 personer varje år

Läsk dödar 180 000 ­människor per år. Det har en stor ­amerikansk studie  visat. Det beror på övervikt som följd av en hög läskkonsumtion.

VISSTE DU ATT...

...American Heart Association rekommenderar kvinnor att begränsa sitt dagliga intag av socker till sex teskedar eller 100 kalorier och män till nio teskedar eller 150 kalorier.

För männens del innebär det en 33 centiliters burk eller flaska med läsk varje dag. Dricker man mer än så ökar risken för sjukdomar.

TIPS!

Drick vatten och mineralvatten. ­Smaksätt gärna med färska frukter, bär eller örter. Häll upp vattnet i en vacker karaff och servera med is.

Eller varför inte investera i en kolsyremaskin som ger dig läckert bubbelvatten!

Juice ­innehåller vitaminer och fibrer, men även en hel del fruktsocker. Det är bättre att äta frukten hel.

Det är lyxigt att blanda lite juice och bubbelvatten till fest!

Läskfetman leder i sin tur till sjukdomar som hjärt-problem, typ 2 diabetes,  vissa cancerformer och leder till för tidig död.

Och det krävs inte enorma ­mängder läsk för att göra dig sjuk, enligt färska studier. En liter läsk om dagen i sex månader orsakar i en ­fördubbling av fettmängden i levern och bukhålan. Ett par burkar läsk i veckan eller mer fördubblar risken för cancer i bukspottkörteln.

Ingen mättnadskänsla

Det är förrädiskt lätt att dricka sig tjock på läsk och andra söta drycker. De innehåller många kalorier och ger ingen mättnadskänsla. Du märker helt enkelt inte hur mycket kalorier du får i dig.

Läsk innehåller heller inga ­nyttigheter kroppen behöver - inga vitaminer, inga fibrer, inga proteiner. Bara socker, färgämnen, tillsatser och annat skräp.

Lightläsk med sötningsmedel är ett bättre val än läsk med socker. Men det kan trigga ditt sockersug om du är känslig. Det bästa är att byta läsken mot vatten!