Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 19 aug 2013 16:30

Läskfetma dödar 180 000 personer varje år

Läsk dödar 180 000 ­människor per år. Det har en stor ­amerikansk studie visat. Det beror på övervikt som följd av en hög läskkonsumtion.

Läskfetman leder i sin tur till sjukdomar som hjärt-problem, typ 2 diabetes, vissa cancerformer och leder till för tidig död.

Och det krävs inte enorma ­mängder läsk för att göra dig sjuk, enligt färska studier. En liter läsk om dagen i sex månader orsakar i en ­fördubbling av fettmängden i levern och bukhålan. Ett par burkar läsk i veckan eller mer fördubblar risken för cancer i bukspottkörteln.

Ingen mättnadskänsla

Det är förrädiskt lätt att dricka sig tjock på läsk och andra söta drycker. De innehåller många kalorier och ger ingen mättnadskänsla. Du märker helt enkelt inte hur mycket kalorier du får i dig.

Läsk innehåller heller inga ­nyttigheter kroppen behöver - inga vitaminer, inga fibrer, inga proteiner. Bara socker, färgämnen, tillsatser och annat skräp.

Lightläsk med sötningsmedel är ett bättre val än läsk med socker. Men det kan trigga ditt sockersug om du är känslig. Det bästa är att byta läsken mot vatten!