Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 13 aug 2009 10:30

Uppdaterad 13 aug 2009 10:35

Läsk och juice lika farligt som alkohol

Peter Flennert, 45, snickare och egenföretagare från Stockholm dricker en och en halv liter läsk i veckan. "Jag har hört talas om forskningsresultaten men känner ingen oro".

Peter Flennert, 45, snickare och egenföretagare från Stockholm dricker en och en halv liter läsk i veckan. "Jag har hört talas om forskningsresultaten men känner ingen oro".

Foto: Roger Schederin

LONDON/STOCKHOLM. Läsk och fruktjuice är lika farligt för levern som alkohol.
Ny forskning visar att en liter läsk om dagen kan orsaka lika stora skador som ett långvarigt alkoholmissbruk.
Det är de höga halterna av fruktsocker i läsk och juicer som är farligt för levern, visar en studie gjord i Israel.
Studien visade att personer som dricker en liter läsk eller färskpressade fruktjuicer varje dag löper fem gånger så stor risk att drabbas av fettlever - enligt experter beror det på att levern helt enkelt inte är designad för att kunna ta emot så stora mängder socker.

Skrumplever

- Fruktos ökar risken för fettlever, som kan leda till skrumplever eller cancer, säger doktor Nimer Assy enligt Daily Express.
Stergios Kechagias, docent och överläkare vid universitetssjukhuset i Linköping och expert på leversjukdomar, har genomfört en liknande studie i Sverige om snabbmat.
- Risken att få skrumplever av övernäring är mellan fem och tio procent.