Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Efter laseroperationen försämrades synen och Lisa Svensson fick svåra smärtor.
Efter laseroperationen försämrades synen och Lisa Svensson fick svåra smärtor.
Efter laseroperationen försämrades synen och Lisa Svensson fick svåra smärtor.
Efter laseroperationen försämrades synen och Lisa Svensson fick svåra smärtor.

Laseroperationen förstörde Lisas syn

Lisa, 29, laseropererade sitt öga för att få en perfekt syn. Men i stället följde tre års helvete i form av migrän, sjukskrivning och smärta. 

- Min syn försämras hela tiden och jag är orolig för att bli blind, säger hon.

Anna Lindström

För tre år sedan bestämde sig Lisa Svensson, 29, för att göra en laseroperation för att rätta till ett synfel på sitt högra öga.

 - Jag hade ett brytningsfel som jag ville rätta till. Jag hade hittills klarat mig utan glasögon och linser, och ville gärna att det skulle fortsätta vara så, säger hon.

 Hon vände sig till en privat ögonklinik där hon betalade 10 000 kronor för operationen. Direkt efteråt förbättrades Lisas syn och allt kändes bra. Men efter någon månad försämrades synen igen, och läkaren bestämde sig för att göra ett kompletterande ingrepp. 

 - Under detta ingrepp kom det in bakterier under ögonlinsen, vilket gjorde att det började växa celler under linsen. Detta kan försämra synen och få hornhinnan att lossna, säger Lisa.

Synen allt sämre

 Efter den andra operationen började ett tre år långt lidande för Lisa. Hon har varit sjukskriven, haft migrän och stark smärta. Synen på högra ögat blir allt sämre. Efter fem misslyckade operationer på den privata kliniken tappade hon förtroendet för läkaren.

 - Jag skulle få en remiss till en ögonklinik inom den allmänna sjukvården, men det glömdes bort. Jag fick själv ta kontakt med den nya kliniken, och där opererades jag akut eftersom hornhinnan höll på att lossna. Efter det har jag genomgått ytterligare en operation, min sjunde, och det kan komma att bli fler, säger Lisa som inte vet om synen på hennes högra öga kan räddas. Hon vill ha ekonomisk kompensation från ögonkliniken för sveda och värk, samt pengar hon förlorat när hon gått sjukskriven. 

Lisa Svensson före operationen.- Men framförallt vill ha synen på mitt öga tillbaka, säger hon.

Ovanligt

 Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, har senare granskat ärendet - utan att vidta någon åtgärd.

 Läkaren som opererat Lisa tycker att situationen är mycket olycklig, men anser inte att han gjort något fel.

 - Det här är en extremt ovanlig komplikation. Cellinväxt sker endast i någon promille av fallen, och att det leder till synnedsättning som i det här fallet är ännu ovanligare, säger han.

 Han anser att kliniken gjort allt de kunnat för att hjälpa Lisa.

 - Vi beklagar verkligen det som hänt, säger han.