Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 5 okt 2010 13:41

Uppdaterad 5 okt 2010 13:57

Lars-Erik gjorde tvärtemot och blev fri från sin diabetes

Lars-Erik Litsfeldt la helt om kosten och gjorde tvärtemot det som rekommenderas för diabetiker.

Lars-Erik Litsfeldt la helt om kosten och gjorde tvärtemot det som rekommenderas för diabetiker.

Foto: Magnus Jönsson

Lars-Erik och Eva-Britt vann dubbelt på att ändra sina matvanor. Med hjälp av LCHF-kost med mer fett och mindre kolhydrater blev de av med sin diabetes - och gick ner i vikt.
Så här gör du för att hålla blodsockret - och kilona - i schack.
Lars-Erik Litsfeldt, 52, la helt om kosten och gjorde tvärtemot det som rekommenderas för diabetiker. Då blev fri från sin diabetes och gick ner 10 kilo i vikt. Nu hjälper han andra att lyckas med samma sak.

Ojämn blodsocker

Lars-Erik Litsfeldt har i hela sitt vuxna liv varit överviktig. Det första tecknet på att han hade drabbats av diabetes var en stor törst som dök upp allt oftare. Först förstod han inte att törsten berodde på att han var sjuk.
– Jag drack jättemycket vatten. Men sen började jag se dåligt och fick känselbortfall i en häl, säger Lars-Erik.
Det visade sig att han hade drabbats av typ 2-diabetes. Han fick medicin och blev bättre. Men en av medicinerna gav ojämnt blodsocker så den fick han sluta med. Efter ett tag var blodsockervärdena skyhöga igen och Lars-Erik tvingades ta medicinen igen för att bukspottkörteln skulle tillverka mer insulin.
– Under den här tiden åt jag massa lightprodukter, för jag ville verkligen gå ner i vikt och undvika att behöva börja ta insulinsprutor.

Tog bort kolhydrater

Lars-Erik började själv läsa på om hur kroppen fungerar, diabetes, insulin och kost. Till sist bestämde han sig för att strunta i de vanliga kostrekommendationerna och göra tvärt om.
Lars-Erik tog bort i stort sett alla kolhydrater förutom grönsaker och började äta mycket mer fett, enligt LCHF-kostens principer.
– Innan jag ens hade hunnit gå ner något i vikt så var mitt blodsocker stabilt och jag kunde sluta med mina mediciner. Sedan gick jag ner tio kilo på några månader.

"Vågar inte ifrågasätta"

Nu är Lars-Erik föreläsare och försöker förändra kostråden för diabetiker. Han har skrivit flera böcker, den senaste heter ”Diabetes? Nej tack!” (Optimal förlag).
– Vården är fast i de gamla rekommendationerna med fullkorn och lightprodukter och diabetesförbundet följer vårdens modell. Många diabetiker vågar inte heller ifrågasätta dagens rekommendationer.