LCHF ger Lars-Erik Litsfeldt ett lägre blodsocker vilket passar honom som diabetiker.
LCHF ger Lars-Erik Litsfeldt ett lägre blodsocker vilket passar honom som diabetiker. Foto: Christian Örnberg

Lars- Erik blev kvitt sin diabetes med LCHF

Lars-Erik Litsfeldt, 54, la helt om kosten och gjorde tvärtemot det som rekommenderas för diabetiker. Då blev fri från sin diabetes och gick ner 10 kilo i vikt. Nu hjälper han andra att lyckas.

Lars-Erik Litsfeldt har i hela sitt vuxna liv varit överviktig. Det första tecknet på att han hade drabbats av diabetes var en stor törst som dök upp allt oftare.

- Jag drack jättemycket vatten. Men sen började jag se dåligt och fick känselbortfall i en häl, säger Lars-Erik.

Det visade sig att han hade drabbats av typ 2- diabetes. Han fick medicin och blev bättre. Men en av medicinerna gav ojämnt blodsocker så den fick han sluta med. Efter ett tag var blodsockervärdena skyhöga igen och Lars- Erik tvingades ta medicinen igen för att bukspottkörteln skulle tillverka mer insulin.

- Under den här tiden åt jag massa lightprodukter, för jag ville verkligen gå ner i vikt och undvika att behöva börja ta insulinsprutor.

LÄS OCKSÅ: 9 tidiga tecken på diabetes att ha koll på

Började äta mer fett

Lars-Erik började själv läsa på om hur kroppen fungerar, diabetes, insulin och kost. I september 2003 bestämde han sig för att strunta i de vanliga kostrekommendationerna och göra tvärtom.

Han tog bort i stort sett alla kolhydrater förutom grönsaker och började äta mycket mer fett.

- Innan jag ens hade hunnit gå ner något i vikt så var mitt blodsocker stabilt och jag kunde sluta med mina mediciner. Sedan gick jag ner tio kilo på ett par månader.

Nu är Lars-Erik föreläsare och försöker förändra kostråden för diabetiker. Han har också skrivit flera böcker, bland annat "Diabetes? Nej tack!" och "LCHF for the next generation".

Han menar att vården är fast i de gamla rekommendationerna med fullkorn och lightprodukter och diabetesförbundet följer vårdens modell. Många diabetiker vågar inte heller ifrågasätta dagens rekommendationer.

- Nu ser det dock ut som om det börjar släppa. Enligt de senaste rekommendationerna ska en diabetiker som vill prova LCHF få stöd i detta av vården. Socialstyrelsen anser i dag att lågkolhydratskost är i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet.

"Dramatiska förbättringar"

Lars-Erik anser att alla typ 2-diabetiker kan bli friskare med LCHF-kost, precis som han blev.

Innan. Foto: Foto: Privat.
- De diabetiker som byter från konventionella kostråd till LCHF kan uppnå dramatiska förbättringar bokstavligt talat över en natt. LCHF leder inte till en försämrad hälsa, det enda som finns är spekulationer men något vetenskapligt stöd för sådana spekulationer finns inte.

Lars-Erik Litsfeldt

Ålder: 54.

Bor: Mariehamn, Åland.

Gör: Författare och föredragshållare, en av de som driver sajten lchf.se.

recept. Receptet kommer från Lars- Erik Litsfeldt - läs mer om hur han blev av med sin diabetes med hjälp av LCHF.

Lars-Eriks recept: Grillad tonfisk med tomatsmör och tomat- och paprikadressing

4 personer

4 skivor tonfisk, ca 140 g per person

200 g haricots verts

salt & peppar,

smör, olivolja

soltorkade tomater

tomatpuré

vinäger

olja

1 skållad röd paprika

paprikapulver

1 tsk tomatpuré

Hetta upp en grill (eller grillpanna på spisen) och stek tonfisken ett par minuter på varje sida. Var noga med att behålla en rejält rosa kärna i mitten. Pensla med olivolja och krydda med salt och peppar.

Koka haricots verts i lättsaltat vatten med en klick smör i.

Servera som på bilden.

Tomatsmör

Kör lika delar soltorkade tomater och smör i en matberedare. Tillsätt tomatpuré för att förstärka smak och färg.

Krydda med salt och peppar. Smöret passar till alla typer av kött, fisk och grönsaker.

Tomat- och paprikadressing

Mixa skållad och skalad röd paprika, lite paprikapulver samt tomatpurén med vinägern.

Häll på oljan och smaka av med salt och peppar. Det gör även gott att hälla i en skvätt gazpacho om du har hemma.

Recept från: "LCHF för tjejer: supermaten på medelhavsvis" av Lars-Erik Litsfeldt och Cathrine Schück, foto Zara Doublet (Optimal förlag). Foto: Zara Doublet Foto: Zara Doublet

Diabetesexperten kommenterar:

Mette Axelsen, klinisk näringsfysiolog som forskar på kost vid diabetes.

"LCHF har precis som många andra dieter positiva sidor. Att man tar bort de snabba kolhydraterna är jättebra. Många äter alldeles för mycket bröd, socker och sötade drycker, speciellt eftersom de flesta rör sig för lite. Att man tar bort kolhydraterna, i stället för att byta ut som andra dieter gör, kommer att ha bra effekt på vikten och blodsockret för diabetiker. En annan positiv sak är att många som äter LCHF eller liknande lågkolhydratkost äter mer grönsaker. Däremot ska man se upp för att fortsätta att äta snabba kolhydrater och samtidigt lägga till fett. Vetenskapligt har vi fortfarande inte tillräckligt bra underlag för att rekommendera LCHF till diabetiker, utan vi rekommenderar långsamma kolhydrater. Än så länge är en kolhydratfri kost inte en belagd friskfaktor."

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!