Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 16 jul 2012 06:00

Lars- Erik blev kvitt sin diabetes med LCHF

LCHF ger Lars-Erik Litsfeldt ett lägre blodsocker vilket passar honom som diabetiker.

LCHF ger Lars-Erik Litsfeldt ett lägre blodsocker vilket passar honom som diabetiker.

Foto: Christian Örnberg

Lars-Erik Litsfeldt, 54, la helt om kosten och gjorde tvärtemot det som rekommenderas för diabetiker. Då blev fri från sin diabetes och gick ner 10 kilo i vikt. Nu hjälper han andra att lyckas.

Lars-Erik Litsfeldt har i hela sitt vuxna liv varit överviktig. Det första tecknet på att han hade drabbats av diabetes var en stor törst som dök upp allt oftare.

- Jag drack jättemycket vatten. Men sen började jag se dåligt och fick känselbortfall i en häl, säger Lars-Erik.

Det visade sig att han hade drabbats av typ 2- diabetes. Han fick medicin och blev bättre. Men en av medicinerna gav ojämnt blodsocker så den fick han sluta med. Efter ett tag var blodsockervärdena skyhöga igen och Lars- Erik tvingades ta medicinen igen för att bukspottkörteln skulle tillverka mer insulin.

- Under den här tiden åt jag massa lightprodukter, för jag ville verkligen gå ner i vikt och undvika att behöva börja ta insulinsprutor.

LÄS OCKSÅ: 9 tidiga tecken på diabetes att ha koll på

Började äta mer fett

Lars-Erik började själv läsa på om hur kroppen fungerar, diabetes, insulin och kost. I september 2003 bestämde han sig för att strunta i de vanliga kostrekommendationerna och göra tvärtom.

Han tog bort i stort sett alla kolhydrater förutom grönsaker och började äta mycket mer fett.

- Innan jag ens hade hunnit gå ner något i vikt så var mitt blodsocker stabilt och jag kunde sluta med mina mediciner. Sedan gick jag ner tio kilo på ett par månader.

Nu är Lars-Erik föreläsare och försöker förändra kostråden för diabetiker. Han har också skrivit flera böcker, bland annat "Diabetes? Nej tack!" och "LCHF for the next generation".

Han menar att vården är fast i de gamla rekommendationerna med fullkorn och lightprodukter och diabetesförbundet följer vårdens modell. Många diabetiker vågar inte heller ifrågasätta dagens rekommendationer.

- Nu ser det dock ut som om det börjar släppa. Enligt de senaste rekommendationerna ska en diabetiker som vill prova LCHF få stöd i detta av vården. Socialstyrelsen anser i dag att lågkolhydratskost är i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet.

"Dramatiska förbättringar"

Lars-Erik anser att alla typ 2-diabetiker kan bli friskare med LCHF-kost, precis som han blev.

Innan.

Foto: Foto: Privat.

- De diabetiker som byter från konventionella kostråd till LCHF kan uppnå dramatiska förbättringar bokstavligt talat över en natt. LCHF leder inte till en försämrad hälsa, det enda som finns är spekulationer men något vetenskapligt stöd för sådana spekulationer finns inte.

Relaterat