Leksakerna på bilden har inget med artikeln att göra.
Leksakerna på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Pelle Ericsson

Larmet: Gift i en av fyra leksaker

Kemikalieinspektionen har undersökt 211 leksaker i en stor granskning.

Tio var så giftiga att de blev ett fall för åklagare, skriver Svenska Dagbladet.

Det handlar bland annat om polisbilar – fulla av giftiga mjukgörare.

Svenskarna väntas köpa leksaker för 872 miljoner till jul. Men kemikalieinspektionens granskning visar att en fjärdedel av leksakerna i svensk handel hade för höga halter av farliga ämnen.

Det vanligaste giftlarmet är ftalater, mjukgörare, i mjuka plastleksaker och bly i elektriska leksaker, enligt Svenska Dagbladet.

– Det är illa att så många av de produkter som vi undersöker har brister, säger Frida Ramström, inspektör på kemikalieinspektionen till SvD.

Bristfällig information

Tio fall har lett till att åklagare inlett förundersökningar för brottet miljöfarlig kemikaliehantering. Leksakerna som är brottsligt giftiga är bland annat ett set polisbilar, en leksakshäst och en uppblåsbar helikopter. I ytterligare fjorton fall kommer besked snart om leksaken blir ett fall för åklagare. Brotten rör, enligt SvD, miljöfarlig kemikaliehantering eller bristfällig miljöinformation.

Enligt Svenska Dagbladet var resultatet sämre för leksaker köpta på marknader och av lågprisgrossister än hos de stora leksakskedjorna.

– Man ska försöka köpa kvalitetsleksaker, hellre färre och bättre än jättemycket billigt. Vi tycker oss se samband med kvalitet, hos de stora kända märkena har vi inte hittat brister. Det är dyrt för företagarna att ha koll, så det får utslag på priset, säger Frida Ramström.

Helt dominerande

Jennifer Rydén Englund, branschansvarig på Leksaksbranschen, håller inte med om att det finns något generellt problem med leksaker som inte är säkra.

– En helt dominerande del av de leksaker som säljs på svenska marknaden uppfyller enligt vår erfarenhet gällande regler. Vi har stort förtroende för de marknadskontroller som utövas och som säkerställer att leksaker som inte är säkra försvinner från marknaden, säger hon till Svenska Dagbladet.

Enligt henne finns det inte heller ett fastlagt samband mellan säkerhet och pris i leksakerna.