ANNONS
X
EXPRESSEN.SE
Publicerad 1 feb 2011 11.45

Larm: Vaccinet har orsakat sömnsjuka

Robert Unée i Lycksele med 6-årige sonen Reidar.

Robert Unée i Lycksele med 6-årige sonen Reidar.

Foto: Patrick Trägårdh

Barn som vaccinerats med Pandemrix har nio gånger så hög risk att drabbas av sömnsjukan narkolepsi som ovaccinerade barn.
Det visar en ny registerstudie från Finland.
Helena Unée, mamma till narkolepsidrabbade Reidar, 6, är lättad. Hon har hela tiden trott att vaccinet orsakade sjukdomen.
– Det känns skönt att få en bekräftelse på det föräldrahjärtat vetat hela tiden.
Finska hälsovårdsmyndigheten THL publicerar i dag preliminära resultat av sin utredning av det misstänkta sambandet Pandemrix och narkolepsi. Sammanlagt 60 barn och ungdomar mellan 4 och 19 år fick diagnosen narkolepsi åren 2009-2010 i finland. Av dessa hade 52, nära 90 procent, vaccinerats.

"Stärker misstanken"

Jämfört med ovaccinerade barn var förekomsten nio gånger högre bland de vaccinerade barnen. Vaccineringen har sannolikt bidragit till det ökade antalet fall av narkolepsi, högst sannolikt i samverkan med någon annan faktor, menar de finska utredarna.
På svenska läkemedelsverket granskas nu den finska rapporten, berättar Ingemar Persson.
- Det här stärker misstanken om att det finns ett samband mellan vaccinet och narkolepsi, säger han.
Läkemedelsverket är inte klara med sina egna utredningar av de svenska fallen. Hittills har man fått in 60 rapporter från sjukvården om narkolepsi där samband med influensavaccineringen misstänks. Detta att jämföra med ungefär sex fall bland barn upp till 18 år ett normalår.
– Det är alltså mångdubbelt fler än vad som är naturligt, säger Ingmar Persson.

Familjen övertygade

Både Ingmar Persson och de finska utredarna menar att flera faktorer spelar roll - som genetisk känslighet eller samtidig infektion med influensa.
– Kanske man kan få den här typen av effekt om man redan har en pågående infektion med influensa och får vaccin.
En annan stor fråga är varför bara Sverige och Finland drabbats av de mystiska narkolepsifallen - trots att 31 miljoner vaccinerades med Pandemrix över hela Europa. Därför har det startats en stor studie i tio europeiska länder, berättar Johan Giesecke, den vetenskaplig chef på Europeiska smittskyddsinstitutet ECDC.
– Fortfarande kan man inte säga att det finns ett orsakssamband. Det som talar emot ett sådant är att de här fallen bara setts i Sverige och Finland. I Holland, exempelvis, där man vaccinerade många barn, ser man inte motsvarande ökning.
Men Helena och Robert Unée i Lycksele är helt övertygade om att vaccinet orsakade 6-årige sonen Reidars narkolepsi. Han började oförklarligt somna dagtid en dryg vecka efter vaccineringen. I dag måste han ta fyra olika mediciner för att fungera någorlunda normalt.
– Det är ett liv man aldrig kan föreställa sig, det är en hemsk sjukdom som drabbat ett litet barn, säger Helena.
ANNONS