Larm om kosttillskott – här är 54 farliga sorter
Handeln svämmar över av kosttillskott. Men att veta vad du faktiskt får i dig är svårt. Många av produkterna innehåller substanser som gör dig sjuk i stället för frisk.
Zofia Kurowska, statsinspektör vid Livsmedelsverket menar att bantningsmedel och prestationshöjare är mest riskabelt, och avråder helt från den typen av preparat:
- Jag tycker inte att man ska ta riskerna.
Men att Livsmedelsverket går ut och varnar för en produkt är ingen garanti för att den inte finns på hyllorna. Det är nämligen upp till kommunerna att förbjuda enskilda kosttillskott, och det är också på kommunnivå som många analyser görs.
Hittade arsenik
Miljöförvaltningen i Stockholm har nu senast granskat ett antal växtbaserade kosttillskott. Förra året hittade man arsenik i det asiatiska tillskottet Superior Niu-Huang Chie-tu-pien. "Den påträffade halten kan motsvara hälften av en dödlig dos", står det i rapporten.
- Det har gjorts analyser ute i Europa som visar att framför allt växtbaserade kosttillskott har haft höga halter av tungmetaller. Så jag vet inte om jag kan säga att vi blev förvånade. Men vi gjorde ju analyserna för att vi tyckte att det var en viktig kontroll, säger livsmedelsinspektör Petter Jonsson som i år har ringat in ytterligare kosttillskott med för höga halter av tungmetaller.
Livsmedelsverket hållning är att ingen som är frisk och äter varierat behöver kosttillskott. Statsinspektör Zofia Kurowska vill också varna för att många preparat kan få oanade effekter tillsammans med mediciner eller vanligt koffein:
- Du vet ju aldrig om du ingår i en riskgrupp.
Har testat fler preparat
Margareta Martimo Johansson, 31, jobbar som dietist och personlig tränare. Hon har tidigare testat olika typer av bars, proteinpulver, multivitamintabletter och omega 3. Mest för att veta vad hon talade om i jobbet, där många frågar om kosttillskott.
Själv kände hon inte att preparaten hade någon effekt, och tycker det är märkligt att se vad folk köper hem:
- Köper du en ny bil tänker du dig för, men här testar man vad som helst och följer inte alltid rekommenderad dos heller. Det är skrämmande.
"Det är en myt"
- Jag tycker att man ska äta varierat. Det du tycker om i rätt mängd. Vanlig mat, varierat, fett, kolhydrater, protein. Det är en myt i träningsvärlden att man måste äta så mycket protein. Det kan vara ett problem om man är strikt vegan. Men en allätare får inte brist på någonting, säger Margareta Martimo Johansson.