Larm om kemikalier i svenskt dricksvatten

STOCKHOLM. Farliga kemikalier från brandskum kan finnas i ditt dricksvatten.

Nu larmar Livsmedelsverket - och menar att situationen är oroande.

- Jag är väldigt bekymrad. Det här kan vara i klass med dioxin, säger Stig Orustfjord, generaldirektör på Livs- medelsverket till Dagens Nyheter.

I Kallinge i Ronneby hade de drabbade vattentäkterna tre gånger högre värden än vad som är tolereras för vuxna.

För spädbarn var kvoten 10-20 gånger högre än vad som tolereras.

Därför fick man stänga av de vattentäkterna där kemikalierna finns.

Ska undersökas

Även i Botkyrka kommun är en vattentäkt avstängd. Och likaså i Uppsala.

Men flera platser i Sverige kan ha drabbats av giftkemikalierna, som heter perflourerade alkylsyror och som troligtvis kommer från brandskum som har använts på brandövningsplatser från 80-talet och fram till 2000-talet, skriver DN. Samtliga kommuner ska undersökas.

- Ni måste vi få veta omfattningen på det här problemet. Det här är ett larm som jag klassar som värre än bekämpningsmedel och annat i maten. Det här kan vara i klass med dioxin, säger Stig Orustfjord.

Agerar kraftfullt

I djurförsök har det visat sig att kemikalien kan ge leverskador, påverka immunförsvaret, fettmetabolismen och reproduktionsförmågan.

Livsmedelsverket agerar kraftfullt nu på grund av att halterna vid de senaste proverna i Ronneby var så höga.

- Vi vill inte skapa panik, men det här handlar om riktigt obehagliga saker. Det är inte ämnen som gör den som dricker vattnet akut sjuk, men de ligger där konstant och påverkar kroppens organ. Vi behöver veta mer om hur människokroppen påverkas på sikt av de här ämnena, säger Stig Orustfjord, till DN.