Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Ruslan Olinchuk

Larm: Kött är lika farligt som rökning

Enligt en ny studie fyrdubblar medelålders personer som äter proteinrik kost risken att dö av cancer.

Det är som att röka 20 cigaretter om dagen.

- Vi är övertygade att proteinrik kost, främst djurkött, är lika farligt som att röka 20 cigaretter, säger Valter Longo, läkare på University of Southern California, till The Daily Telegraph.

Proteinrik kost är när 20 procent av kalorierna kommer från samma protein. Det rekommenderade intaget är 0,8 gram protein per kilo kroppsvikt per dag.

Följ 6 000 vuxna

Forskarna följde över 6 000 vuxna under 20 års tid och upptäckte att personer som åt animaliskt protein från kött riskerade att dö i förtid. Risken var fyra gånger så stor än om man åt mindre kött.

Tidigare studier har visat ett samband mellan cancer och rött kött, men för första gången har forskarna kunnat mäta risken att dö om man regelbundet äter animaliskt protein.

- Det är inte bara köttproteinet som är farligt, även mjölkprodukter har höga värden av protein och är också farliga, säger forskarna.

Finns hälsosammare val

Kyckling, fisk, grönsaker, nötter och spannmål är hälsosammare val, men man ska ha i åtanke att en kycklingfilé eller en laxfilé räknas som 40 procent av det dagliga intaget av protein.

- Forskningen visar att lågt proteinintag vid medelåldern är bra för att förhindra cancer och förtida död, men vi vill också påpeka att efter 65 år är det viktigt att undvika just låg proteinkost för att behålla en bra vikt och undvika skörhet, säger Eileen Crimmins, medförfattare till studien.