ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Larm: Fettdieten kan vara farlig

FET DIET. Fettdieten LCHF kan vara farlig för hjärtat visar två nya forskningsrapporter.

FET DIET. Fettdieten LCHF kan vara farlig för hjärtat visar två nya forskningsrapporter.

1/1

Foto: Malte Danielsson

Larm: Fettdieten kan vara farlig

Nu kommer nya forskningslarm om att LCHF, den så kallade fettdieten, kan vara farlig.
Dieten ökar risken för diabetes och kan ge hjärt- kärlsjukdom enligt rapporterna.
- Det är nya och intressanta resultat, säger Lena Ljungkrona-Falk vid Dietisternas riksförbund.
Varannan svensk är överviktig och många väljer att försöka gå ner i vikt med LCHF-dieten. Då väljer du bland annat bort kolhydraterna och äter i stället mycket animaliskt fett och protein. Nu kommer två färska forskningsrapporter som visar att fettdieten kan vara farlig för hjärtat hos annars friska personer. Dessutom visar forskningen att koncentrationsförmågan sjönk - likväl som humöret hos de som hållit dieten. Studien från Oxford University utfördes under fem dagar.
Även risken för män att drabbas av typ 2-diabetes ökar enligt den amerikanska studien från Harvard School of Public Health.
- Det är intressant att se att det är den stora andelen animaliskt protein som verkar vara förknippad med ökad risk. Jag har inte sett det tidigare, säger Lena Ljungkrona-Falk vice ordförande i Dietisternas riksförbund.

Infekterad debatt

Debatten om fett har blivit mycket infekterad i Sverige de senaste åren. Lena Ljungkrona-Falk beskriver ämnet som minerad mark.
- Vi vet att vissa mår bra av LCHF-dieten. Men det vi vänder oss mot är att förespråkarna säger att alla mår bra av den. Bilden är mer komplex än så, säger hon.

Levercirros och leversvikt

Tillsammans med två andra dietister samlade hon in biverkningsrapporter av LCHF-kost från patienter mellan 2009 och 2010. Av 20 fall fanns åtta som fått förhöjda blodfetter i samband med omläggningen till LCHF-kost. Fyra fall visar på allvarliga biverkningar - bland annat ett fall av levercirros och akut leversvikt.
- LCHF-förespråkare har nu börjat vända sig till barn och barnfamiljer. Det känns inte rätt, säger hon.
Den kanske mest kända förespråkaren för LCHF-dieten Annika Dahlqvistmenar att det inte går att dra några slutsatser utifrån studierna.
- Fem dagar är för lite för att dra några slutsatser om långtidseffekten. Det går heller inte i en epidemiologisk studie att korrigera bort alla störande samvariationer. till exempel kan det processade köttet som finns i charkvaror vara farligt, men det röda köttet nyttigt. Det går inte att dra konsekvenser när man sammanfört dessa, säger hon.

Relaterat