Lär dig slappna av och må bättre

Stress kan vara bra för människan. Men då krävs en motvikt - att du kopplar av mellan stresspåslagen. Lär dig enkel och effektiv avslappning med SÖNDAGS mentala tränare Eva Johansson.

Eva Johansson

Avslappning handlar om att lära sig känna skillnad mellan en spänd och en avspänd muskel. Det är ett tillstånd som du själv kan försätta dig i och som kombinerar olika sidor av sömn och vakenhet. Den vanligaste svårigheten är faktiskt motviljan att försöka. För det kan vara svårt att tro att något så enkelt kan göra så mycket positivt. Ett smidigt sätt att lära sig är att lyssna på en guidad muskelavslappning på skiva. (Gå in på www.utbildning-co.se och ladda ner en gratis avslappningsövning.)


Avslappning – så gör du

 Du ska spänna dina olika muskelgrupper, konstatera spänningen i 5–10 sekunder, och sedan slappna av och känna skillnaden.

 * Du bestämmer själv i vilken ordning du ska ta de olika musklerna. 

 Du kan börja med att dra upp axlarna samtidigt som du knyter dina händer, tar ett djupt andetag och håller andan i 10–15 sekunder. Uppmärksamma spänningen, andas ut och slappna av och lägg märke till skillnaden. Gå vidare till fötterna, spänn – upplev spänningen och slappna av. Sedan är det vadmusklernas tur. Därefter spänner du hela benen och slappnar av. 

 * Gå igenom ansiktsmusklerna, du kan börja med att rynka pannan och sedan slappna av. Knip ihop ögonlocken och slappna av. Bit försiktigt ihop tänderna och känn spänningen i käkarna, slappna av. Tryck tungan mot gommen och slappna av. Som avslutning kan du trycka hela kroppen mot underlaget och känna spänningen – slappna av och lägg märke till skillnaden.

 * I nästa steg, när du tränat ”spänn och slappna-av” tillräckligt, räcker det att du, med hjälp av dina tankar, instruerar dina olika muskelgrupper att slappna av. 

 

 

Träningstips

 1.Träna regelbundet. Hur lång tid det tar innan grundspänningen sänks till en behaglig och hälsosam nivå är individuellt. 

 2. Som nybörjare är det bra att börja öva i sittande ställning. Ha båda fötterna i golvet, låt händerna vila i knäet, sitt ganska rak i ryggen med huvudet rakt upp, det ger en bättre andning. Det är inte meningen att du ska somna under övningarna, men är du trött och spänd är det lätt gjort så här i början. 

 3. I början är det viktigt att ta bort alla tänkbara störningsmoment i omgivningen. Ha det lugnt och tyst, dra ur telefonjacket eller lägg av luren. När du tränat en tid kommer du att märka hur mycket lättare det går att nå avslappning också med ljud i bakgrunden. 

 4. Ha en avslappnad inställning till de tankar som dyker upp under träningen. Om du upplever dem som störande är det bara att låta dem visa sig, tillåta dem passera förbi och försvinna bort.

 5. Ligg eller sitt kvar en stund efter avslappningsstunden.  Tillåt dig att vakna upp i långsam takt. 


Fem bra anledningar att träna avslappning

 

Grundspänningen

  Många spänner fler muskler än vad som är nödvändigt för det de gör. Utan att ens vara medvetna om det. Det gör att du töms på energi. Regelbunden avslappningsträning sänker din grundspänning till normalnivå och kropp och sinne får chans till återhämtning.

  Självpåverkan

 Avslappning är också grunden i mental träning med vars hjälp du kan ändra ditt liv genom att jobba med tankar och inre bilder som ger dig det du vill ha. Under det avslappnade tillståndet är du mer mottaglig för nya tankar och kan lätt påverka dig själv för att ta dig dit du vill. 

Hälsan

 På sikt stärker avslappningsträningen immunförsvaret vilket ger kroppen en bättre läkningsförmåga. Avslappningsträningen löser dessutom både fysiska och psykiska spänningar.

Inre balans

 Avslappningen hjälper dig att hitta din inre balans, du tänker klarare och får mer energi. Du får en större medvetenhet om det egna jaget och får bättre självinsikt, ser dina möjligheter tydligare och blir känsligare för kroppens signaler.

Sömnen 

 Avslappningsträningen hjälper dig att landa skönt i sängen. Regelbunden avslappning gör att din sömn blir bättre, kommer fortare och att du vaknar mer utvilad.