Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 25 okt 2004 09:41

Uppdaterad 25 okt 2004 10:31

Lär dig att flirta rätt

Svenskarna är sämst i världen på att flirta.
Speciellt killarna är katastrofala, säger datingcoachen Marie Hagberg.
Nu vill hon ändra på det och hon börjar med Expressens läsare.
Datingcoachen Marie Hagberg skräder inte orden när hon förklarar varför hennes nya bok "Börja dejta!" behövs. – Ärligt talat? Svenskar behöver verkligen, verkligen lära sig mer om flirt. Speciellt killar. Jaha. Vad gör vi för fel, då? – De flesta killar, eller män, kan inte ens kan stava till ordet flirt. Framför allt tenderar de att behandla alla kvinnor som kompisar, men det vill inte kvinnorna – i alla fall inte när det är något "på gång", förklarar Marie Hagberg.

"Uppvakta mer"

Hon efterlyser mer uppvaktning och mer uppmärksamhet, och främst från männens sida. Själv flirtar hon så mycket hon kan och hinner, och tycker att det är det roligaste som finns. – Ibland tror jag att storken har tappat mig på vägen till Sydfrankrike, eftersom jag beter mig mer som en sydeuropé än en svensk. Men en flirt måste inte alltid vara början på något allvarligare. – Nej, tvärtom, det viktigaste är att man har roligt. Därför tycker jag att alla ska flirta mer, oavsett civilstånd. Det är inte bara roligt, utan är ju dessutom ett perfekt sätt att förgylla någons dag. Och så är det ju gratis.

ANVÄND FLIRT-TRIANGELN

Tänk dig att ansiktet är en triangel, där hakan är spetsen och tinningarna är den bredaste delen. I stället för att stirra rakt in i ögonen (vilket lätt kan uppfattas som obehagligt) låter du blicken lätt och lekfullt svepa över pannan, kinderna, örsnibbarna och slutligen hakan. Då och då kan du låta blickarna mötas. Att hålla kvar den andres blick är detsamma som en invit.

FLIRT-TIPS FÖR KVINNAN:

 • Exponera nacken. Antingen genom att lägga huvudet på sned, kasta håret bakåt eller titta dig över axeln och le, om han står bakom dig.
 • B.B.E.G! Blinka bara en gång! Ett gulligt sätt att visa intresse – och han kommer att bli galen av undran ifall du verkligen gjorde det eller ej.
 • När du går förbi någon du gillar, ta ögonkontakt och fyra av ett bländande leende, samtidigt som du "tappar" något. Är han det minsta intresserad – eller artig – så plockar han upp det, och ni kan börja prata.
 • Snurra håret lekfullt runt fingret medan du pratar med honom.
 • Skapa möjligheter för din flirt att "hjälpa" dig. Kanske datorn eller bilen kan krångla?

  FLIRT-TIPS FÖR MANNEN:

 • Om du får ögonkontakt och ett leende av en tjej minst tre gånger under en och samma kväll, har du fått en klar signal om att hon är intresserad. Vad väntar du på?
 • Säg saker som: "Berätta mer." Kvinnor älskar oftast män som är bra på att lyssna, eftersom det nästan är exotiskt.
 • Nämn hennes namn med jämna mellanrum – det gör att hon känner sig speciell.
 • Bibehåll ögonkontakten när ni pratar – visa att hon är den enda kvinnan i världen.
 • Ha kul, våga göra bort dig. Det är inte hjärnkirurgi vi snackar om.