Länderna där dödshjälp är lagligt

Man skiljer mellan aktiv dödshjälp och läkarassisterat självmord.
Aktiv dödshjälp = Läkaren ger patienten en dödlig dos läkemedel med avsikt att detta ska leda till en snabb och skonsam död.
Läkarassisterat självmord = Att läkaren på patientens begäran ger en dödlig dos läkemedel som patienten intar själv.

Lagligt med hjälp till självmord:

Schweiz:

Hjälp till självmord lagligt sedan 1941. Inga krav på att en läkare ska medverka, men läkarmedverkan är inte förbjuden. Flera organisationer hjälper svårt sjuka människor att begå självmord. Exit, som grundades 1982, är den största med över 50 000 medlemmar. Universitetssjukhuset i Lausanne har nyligen beslutat att erbjuda obotligt sjuka dödshjälp under strikta omständigheter. Gäller patienter som bedöms som mentalt kapabla och som under en längre tid begärt att få dö. Sjukhuspersonalen får välja om de vill närvara vid dödshjälpen.

Lagligt med läkarassisterat självmord:

Delstaten Oregon i USA:

Läkarassisterat självmord legaliserades 1997. Patienten får en överdos sömnmedel av en läkare att inta själv. Personen måste vara bosatt i delstaten, vara "beslutskompetent" och sjukdomen ska leda till döden inom sex månader; två läkare ska intyga detta. 2004 dog 37 personer på detta vis, det motsvarar 0,12 procent av alla dödsfall. Den vanligaste diagnosen är cancer.

Estland:

Läkarassisterat självmord är lagligt.

Lagligt med aktiv dödshjälp:

Belgien:

Aktiv dödshjälp legaliserades 2003. Läkarassisterat självmord är också tillåtet. Personen som får dödshjälp måste vara minst 18 år. I vissa fall kan icke beslutsföra/talföra personer som gett förhandsdirektiv få dödshjälp. Om patienten inte antas avlida inom den närmaste tiden måste ytterligare en specialistläkare undersöka patienten. Lagen liknar Hollands men kraven är mer utförliga och preciserade.

Holland:

Första land i världen att legalisera aktiv dödshjälp, 2002. Läkarassisterat självmord är också tillåtet. 2-3 procent av dödsfallen sker via dödshjälp. Läkaren måste vara övertygad om att patientens begäran är frivillig och att lidandet är outhärdligt utan hopp om bättring. Patienten behöver dock inte vara döende eller lida av en dödlig sjukdom. Dödshjälp kan begäras från 16 år och - om vårdnadshavarna samtycker - från 12 år. I vissa fall kan icke beslutsföra/talföra personer som gett förhandsdirektiv få dödshjälp.

Israel:

Aktiv dödshjälp för obotligt sjuka legaliserades i december 2005. Personen måste vara vid sina sinnens fulla bruk och be om hjälpen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!