Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Emma Grahn Wallin, 26, började få otäcka sår och frätskador på fingertopparna - och trodde det berodde på rengöringsmedel.Emma Grahn Wallin, 26, började få otäcka sår och frätskador på fingertopparna - och trodde det berodde på rengöringsmedel.Emma Grahn Wallin, 26, började få otäcka sår och frätskador på fingertopparna - och trodde det berodde på rengöringsmedel.
Men när hon slutade använda gelnagellacket av märket Depend läkte huden.Men när hon slutade använda gelnagellacket av märket Depend läkte huden.Men när hon slutade använda gelnagellacket av märket Depend läkte huden.
Nu stoppar Läkemedelsverket Depend från att fortsätta sälja lacket.Nu stoppar Läkemedelsverket Depend från att fortsätta sälja lacket.Nu stoppar Läkemedelsverket Depend från att fortsätta sälja lacket.
1 AV 3
Emma Grahn Wallin, 26, började få otäcka sår och frätskador på fingertopparna - och trodde det berodde på rengöringsmedel.
Foto: Emma Grahn Wallin
2 AV 3
Men när hon slutade använda gelnagellacket av märket Depend läkte huden.
3 AV 3
Nu stoppar Läkemedelsverket Depend från att fortsätta sälja lacket.
Foto: Läkemedelsverket

Läkemedelsverket stoppar nagellack

Emma Grahn Wallin, 26, började få otäcka sår och frätskador på fingertopparna - och trodde det berodde på rengöringsmedel.

Men när hon slutade använda gelnagellacket av märket Depend läkte huden.

– Jag vill varna andra, säger hon.

Nu stoppar Läkemedelsverket Depend från att fortsätta sälja lacket.

Läkemedelsverket har under våren fått in många rapporter om att nagellacket har orsakat svåra besvär och skador på huden runt naglarna hos användare. Lacket innehåller ohärdade akrylater som kan orsaka allergier om de kommer i kontakt med huden, vilket är mycket svårt att undvika, enligt Läkemedelsverket.

Läkemedelsverket har fått in 51 rapporter om skador mellan september i fjol och maj i år. Det handlar bland annat om blåsor, sår och eksem. I vissa fall har nageln lossnat och några har fått uppsöka sjukvård. Läkemedelsverket avråder även de som inte har fått besvär från att använda Depend gellack.

– Problemen kan uppstå först efter flera gångers användning, säger Monica Tammela, utredare på Läkemedelsverket.

TT har sökt vd:n på Depend Cosmetic, som just nu sitter i ett möte med anledning av beskedet.

"Fick en massa problem"

Emma Grahn Wallin, 26, köpte nagellacket runt nyår förra året och var nöjd.

Men efter ett tag började det bli obehagligt.

– Jag fick en massa problem. Det såg ut som att huden typ frättes bort, säger hon.

Till en början trodde hon att irritationen kom från starka rengöringsmedel - men efter att ha slutat använda nagellacket så läkte huden.

– Men sedan provade jag en sista gång och då blev det värre än någonsin, säger hon.

Redan i december förra året lade hon ut en varning på sin blogg - och responsen lät inte vänta på sig.

– Det är folk som fortfarande går in och skriver att de fått problem efter att ha använt nagellacket. En tjej sa till och med att hon hamnade på sjukhus, säger Emma Grahn Wallin.

Stort antal anmälningar

Hon skrev ett mejl till Depend som gav ett långt och utförligt svar - men samtidigt hävdade företaget att det Emma råkat ut för är mycket ovanligt.

Det motsägs av det stora antalet anmälningar som kommit in med liknande symptom.

Emma tycker att förbudet är bra.

– Speciellt eftersom det kan vara unga människor som inte vet vad de köper, säger hon.

Har du fått besvär av nagellacket? Hör av dig till oss på Expressen - mejla till 71717@expressen.se eller sms:a, mms:a till 71717.