Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Efter att ha upptäckt flera fall av förfalskade fillers på den svenska marknaden går Läkemedelsverket nu ut med en varning.
Efter att ha upptäckt flera fall av förfalskade fillers på den svenska marknaden går Läkemedelsverket nu ut med en varning.
Efter att ha upptäckt flera fall av förfalskade fillers på den svenska marknaden går Läkemedelsverket nu ut med en varning.
Efter att ha upptäckt flera fall av förfalskade fillers på den svenska marknaden går Läkemedelsverket nu ut med en varning.

Läkemedelsverket slår larm – falska fillers på marknaden

Nu larmar Läkemedelsverket om förfalskade fillers på marknaden.

Fillers används exempelvis för att förstora läppar eller minska rynkor.

Förfalskningarna innebär stora hälsorisker för användarna, varnar myndigheten.

– Man vet inte vad de förfalskade produkterna innehåller för ämne eller om de är sterila. Det kan orsaka svullnader, knölar, allergiska reaktioner och infektioner, säger Camilla Bysell, gruppchef för medicinteknik på Läkemedelsverket.

Efter att ha upptäckt flera fall av förfalskade fillers på den svenska marknaden går Läkemedelsverket nu ut och varnar både konsumenter och utförare till vaksamhet. 

Kliniker och salonger kan använda förfalskade fillers utan att veta om det.  

Fillers säljs exempelvis på nätet till både konsumenter och kliniker. Falska produkter kan innebära stora hälsorisker.

– Man vet ju inte alls vad som sprutas in. Det kan orsaka svullnader, knölar, anafylaktiska reaktioner och infektioner. Det kan vara så att produkten eller kanylen inte är steril, man vet ju inte hur produkten hanterats.

Klassas som högriskprodukter

Fillers klassas som högriskprodukter och implantat. De ska ha granskats av ett oberoende granskningsföretag och vara CE-märkta.

Läkemedelsverket stickprov har upptäckt fillers som ”låtsats” komma från välkända producenter i branschen. Dessa har nu fått marknadsförbud.

– Förfalskningar kan sannolikt drabba vilket fillersföretag som helst, ingen går säker, säger Camilla Bysell.   

Varifrån de förfalskade produkterna kom ursprungligen vet de inte.  

– Det är svårt att säga, men vi kan konstatera att de inte är köpta via tillverkarens leveranskedja. Det är mycket pengar i den här branschen, det är ett populärt produktområde. 

Efter att ha upptäckt förfalskade fillers som ”låtsas” komma från välkända producenter går Läkemedelsverket ut och varnar både salonger och användare. ”Det innebär stora hälsorisker för användaren, man vet ju inte alls vad de innehåller”, säger Camilla Bysell. Foto: Läkemedelsverket

Är en stor säkerhetsrisk

Över tid har Läkemedelsverket fått tillbudsrapporter, där det gått illa för patienter. 

– Men det finns ett mörkertal, mycket anmäls inte till oss. Läkemedelsverket tar gärna emot information om förfalskade och felaktiga produkter, understryker Camilla Bysell.

Läkemedelsverket uppmanar både kliniker och patienter / kunder som använder fillers att vara vaksamma. Det kan vara att produkten är väldigt billig eller att förpackningen eller produkten inte ser ut som de brukar. 

– Det kan vara något som känns konstigt, att allt inte ser riktigt rätt ut, som att förpackningen saknar CE-märkning, är öppnad och försluten igen eller att kanylen inte passar in riktigt i förpackningen. 

Kan vara svårt att avslöja förfalskningar

När fillers inte uppfyller regelverket är det vanligaste felet att svensk bruksanvisning och varningstext saknas. 

För en vanlig skönhetskonsument är det inte så lätt att avslöja en förfalskad produkt. 

– Men en bra början är att gå till en klinik med behörig personal, det är bara legitimerade läkare, tandläkare och sjuksköterskor som får injicera fillers.

Hemma-hos behandlingar eller fillerspartyn är inget hon rekommenderar. Det krävs nämligen att vårdgivaren är registrerad hos Inspektionen för vård och omsorg IVO. 

– Fillers är en form av implantat man sprutar in i kroppen. Därför måste man kunna erbjuda god vård där sådan behandling utförs. Det ska exempelvis finnas resurser att ta hand om komplikationer, som en anafylaktisk chock (svår allergisk reaktion. reds anm). 

”Är inget riskfritt ingrepp”

Läkemedelsverket har just nu den här typen av medicintekniska produkter under lupp.

– Vi tar emot signaler från olika håll, att personal exempelvis inte har rätt utbildning. 

Camilla Bysell poängterar att den som vill skönhetsbehandla sig med fillers måste vara medveten om att ingreppet inte är riskfritt.

– Det är också kliniken eller salongens ansvar att informera om riskerna. Patienten ska ha gjort ett väl övervägt beslut. 

Hon tycker också att man som patient / konsument ska vara frågvis. 

– Man kan exempelvis fråga vilken utbildning personalen har, var produkterna kommer ifrån och hur de kan vara säkra på att de inte är förfalskade. 

I de aktuella fallen rörde det fillers som påstods innehålla ämnet hyaluronsyra, vilket i dag totalt dominerar marknaden. Läkemedelsverket försöker nu ta reda på vad de förfalskade produkterna egentligen innehåller för något.

– Vi vet ju inte vad det är i dem. Vårt labb arbetar med det, säger Camilla Bysell.  

 

Checklista: Så avslöjar du bluffarna

1. Utförare: Fillers är avsedda för professionell användning och ska utföras av legitimerad personal. Som privatperson bör du inte själv köpa fillers via nätförsäljning.

2. Priset: Verkar något för bra att vara sant, till exempel att en fillerbehandling är misstänkt billig, kan det bero att man gjort avkall på säkerheten.

3. Förpackningen: Den ska ha CE märke (CE + 4 siffror som anger det anmälda organet som certifierat tillverkaren)

4. Språket: Eventuella varningar eller annan väsentlig information på själva förpackningen ska visas antingen som symboler eller finnas på svenska.

5. Bruksanvisningen (bipacksedel): Ska vara på svenska och information för säker användning ska finnas beskriven. Kontaktuppgifter till tillverkare eller dess representant i Europa ska finnas angiven.

Källa: Läkemedelsverket