Läkemedelsverket JO-anmäls – efter klagomål på kopparspiral

1 av 3: Vittnar om symtom som kronisk trötthet, viktuppgång och ångest

Expressen berättade förra hösten om att ett stort antal kvinnor vittnade om negativa biverkningar med kopparspiral.

Foto: LARS GROTH / DN

2 av 3: Expressen berättade förra hösten om att ett stort antal kvinnor vittnade om negativa biverkningar med kopparspiral.

Läkemedelsverket i Uppsala.

Foto: Hjortron/Wikimedia Commons

3 av 3: Läkemedelsverket i Uppsala.

Trötthet, viktuppgång och ångest. 

Det är symtom som flera kvinnor upplever att de får av sin kopparspiral. 

Men enligt Läkemedelsverket går det inte att bevisa att det är biverkningar som beror på spiralen – och nu har myndigheten nu JO-anmälts, rapporterar Aftonbladet

Andra har också läst

Expressen berättade förra hösten om att ett stort antal kvinnor vittnade om negativa biverkningar med det hormonfria preventivmedlet kopparspiral.

Anmälningarna till Läkemedelsverket, lmv, av kopparspiral, har ökat dramatiskt de senaste åren. 2016 rapporterades 26 incidenter, jämfört med 116 förra året och 113 till och med den 28/11 i år. 

Många kvinnor vittnar om symtom som kronisk trötthet, viktuppgång och ångest – men enligt lmv går det inte att bevisa att det är spiralen som ligger bakom symtomen, rapporterar Aftonbladet. 

Därför har flera kvinnor JO-anmält Läkemedelsverket. Modellen som avses är Nova T380. 

– Varje rapporterad biverkning ska utvärderas om den kan ha en koppling till produkten, det är tillverkarens ansvar. Alla upplevda biverkningar som kommit till oss har vidarebefordrats till tillverkaren, säger Ewa-Lena Hartman, gruppchef på Medicinteknikenheten på lmv till Aftonbladet. 

"Inget vetenskapligt underlag" 

Läkemedelsverket har begärt in underlag för tillverkarens ec-certifiering. Därtill ska tillverkaren löpande titta på litteratur och studier som har gjorts där spiralen finns med. I bedömningen har även två gynekologer varit delaktiga. Tillsynsärendet är till stora delar sekretessbelagt. 

– Det finns inget vetenskapligt underlag för att säga att biverkningarna beror på spiralen. Däremot kan individuell variation förekomma, säger Ewa-Lena Hartman till tidningen.

Hartman säger att det inte finns anledning att misstro tillverkarens egen utredning då den enligt henne uppfyller kraven i det medicintekniska regelverket. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här