Barn och ungdomar får sömnmedlet Cirkadin, trots att det inte är godkänt av Läkemedelsverket. OBS: Personerna på bilden har ingenting med textens innehåll att göra.
Barn och ungdomar får sömnmedlet Cirkadin, trots att det inte är godkänt av Läkemedelsverket. OBS: Personerna på bilden har ingenting med textens innehåll att göra. Foto: Thinkstock

Läkemedel för vuxna människor ges till barn

STOCKHOLM. Sömnmedlet Cirkadin är bara godkänt för personer över 55 år. Trots det skrivs det ut till barn.

På fem år har förskrivningen till yngre grupper ökat med 594 procent.

Men Cirkadin är bara ett exempel. Att läkemedel skrivs ut till grupper som de inte är godkända för är vanligt.

– Det är ett stort problem att det här förekommer i en sådan här omfattning. Väldigt mycket av läkemedelsbehandlingen för barn och ungdomar har den här karaktären, säger Mårten Gerle på Socialstyrelsen.

Sömnmedlet Cirkadin ses som ett skonsammare sömnmedel än de traditionella. Men det är bara ordentligt testat på äldre människor och därför endast godkänt att användas av personer över 55 år. Ändå skrivs medlet ofta ut till grupper utanför Läkemedelsverkets godkännande, förra året till 19 004 personer under 55 år. Förskrivningen har dessutom ökat med flera hundra procent sedan 2006.

– Det är framför allt oroande när det gäller barn och ungdomar. Kommer det påverka den normala utvecklingen eller innebär det någon annan risk? Ja, vem vet? säger Mårten Gerle, medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen.

För hög dos

Andra exempel är smärttabletten Celebra och adhd-läkemedel som Concerta och Ritalin. Förskrivningen, som på läkarspråk kallas "off label", är omfattande. Det handlar inte bara om att läkare skriver ut läkemedel till personer i åldersgrupper läkemedlet inte är godkänt. Det kan också handla om personer med andra diagnoser än den medicinen är avsedd för. Men det är inte förbjudet.

– Men då ligger det på läkarnas yrkesmässiga ansvar, säger Bengt André på Läkemedelsverket.

Hur omfattande förskrivningen är finns ingen statistik på, men enligt en kartläggning som Läkemedelsverket gjorde 2008 bestod nästan hälften av läkemedelsordinationerna till barn på sjukhus av denna sorts förskrivning.

– Problemet kan ibland vara att man inte vet på vilket sätt ett läkemedel bryts ner hos barn. De kan bryta ner det långsammare eller snabbare än vuxna och det kan till exempel innebära att barnet får en för hög dos i kroppen. Men ofta har man inget alternativ, man får då pröva sig fram på ett kontrollerat sätt, säger barnläkaren Annika Reims.

Inga alternativ

Och hon får medhåll av Läkarförbundet.

– Valet står ofta mellan att skriva ut off label eller att inte göra något alls. Där är vi inmålade i ett hörn, det finns inga godkända alternativ, säger Mikael Rolfs, ordförande för Rådet för läkemedelsfrågor på förbundet.

Om ett läkemedel godkänns eller inte beror på hur studerade effekterna är. I princip är det läkemedelsindustrin som bestämmer vilka grupper som ska studeras nog för att bli godkända.

– Det går inte att studera alla grupper för alla mediciner. Kostnaderna för forskningen måste täckas av försäljningen, säger Anita Finne Grahnén på läkemedelsföretagens branschorganisation LIF.

Godkännande av läkemedel

Läkemedelsföretag ansöker om godkännande hos Läkemedelsverket. Dessförinnan krävs att omfattande studier gjorts. Läkemedelsverket tar då ställning till om läkemedlet kan godkännas. Det beror på hur effektivt läkemedlet är, om biverkningarna är rimliga i förhållande till avsedda effekter och om tillverkningen är av god kvalitet. Ett läkemedel kan exempelvis vara godkänt för en åldersgrupp men ej rekommenderat för en annan. Det beror hur mycket studier som gjorts för respektive grupp och vilka resultat man fått.

 

Källa: Läkemedelsverket (TT)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!