Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Emil Nordin

Läkarnas diagnos: Din hjärna brinner

Våren 2009 bröt journalisten Susannah Cahalan ihop. Hon såg löss som kröp över kroppen och kände hur väggarna krympte.

Men det fanns inga löss – i stället var det hennes immunförsvar som attackerade hennes egen kropp.

Doktorns diagnos: Hennes hjärna brann.

I boken "Blackout: När min hjärna blev min fiende" (eller "Brain on fire") skriver journalisten Susannah Cahalan , 28, om sin månad av galenskap.

Just när allt såg som bäst ut, hon var ung, nyförälskad och med nytt jobb och lägenhet i New York, kastades hon ner i sitt livs djupaste svärta – som hon lyckats kartlägga med hjälp av sin pappas anteckningar från sidan av sjukhussängen.

Det började med vad hon beskriver som dålig dagsform – för att en dag leda till ett hysteriskt sammanbrott vid hennes skrivbord på New York Post.

Susannah Cahalan började hallucinera

För Expressen Söndag berättar Susannah Cahalan hur hon kunde börja gråta hejdlöst vid datorn.

– För att i nästa stund skratta stort och klanglöst. Och jag förstod inte varför, säger hon.

Hon började googla sitt beteende och diagnostiserade sig själv som bipolär.

Hon hallucinerade, såg mängder av sänglöss krypa i sin lägenhet. Hon blev besatt av dem och ringde en skadedjursbekämpare som hon tvingade sanera lägenheten – trots att han inte hittat något.

– Den fixeringen är den första händelse jag kan identifiera där jag inte var mig själv, säger Susannah Cahalan till Expressen Söndag.

Psykoserna avlöste varandra

Efter ytterligare sammanbrott hamnade hon på sjukhus, men varken magnetröntgen eller hjärnröntgen visade något svar på hennes neurotiska beteende.

"Körtelfeber" trodde läkaren, och Susannah Cahalan skickades hem.

Psykoserna fortsatte och fler anfall kom, än värre, med blod och fradga som strömmade ur munnen. Susannah Cahalan hallucinerade om att hennes far mördade sin fru, skrek åt honom att han var kidnappare.

Hon lades in på en avdelning för epilepsivård, slet droppet ur armen och försökte fly – men fångades in.

Hon förlorade alltmer kontrollen över sitt sinne och kropp.

– Jag blev som en Zombie. Skulle jag resa mig tog det flera minuter. Jag kunde inte säga en hel mening. Det var enstaviga ord, grymtningar. Tungan vred sig när jag försökte prata. Jag gjorde konstiga grimaser och räckte ut armarna onaturligt långsamt och stelt, som om jag sträckte mig efter inbillade föremål, säger hon till Expressen Söndag.

Läkare som undersökte henne stod svarslösa, trots röntgen och tester för miljontals kronor.

Räddades av "Doktor House"

Först när benmärgsprover visade höga halter av vita blodkroppar, lämnades hon över till neurologen Souhel Najjar – internt kallad "House" efter diagnosspecialisten från tv-serien med samma namn.

Han bad henne att rita en klocka och när alla siffror hamnade på högra sidan urtavlan förstod han att höger hjärnhalva måste vara inflammerad.

En hjärnbiopsi gav sedan svaret på Susannah Cahalans kaos. Som doktor Najjar förklarade det för Susannahs föräldrar: Hennes hjärna brann.

Den medicinska förklaringen var att antikroppar försökte bekämpa viktiga delar av hjärnan, vilket slog ut den kognitiva förmågan.

Den sällsynta autoimmuna sjukdomen kallas anti-NMDA-receptorencefalit, upptäcktes 2007 och tycks främst drabba unga kvinnor.

Läkaren Souhel Najjar beskriver den som en dödsdom, om den inte behandlas.

"Många förtvinar inom psykvården eller äldreboenden" sade han, skriver Susannah Cahalan i sin första artikel om psykoserna.

Skrevs ut efter en vecka

Efter otaliga dropp för att dämpa inflammationerna spolades de skadliga antikropparna ut, och Susannah Cahalan började återfå full funktion i hjärnan.

Efter en vecka skrevs hon ut från sjukhuset.

I dag är hon tillbaka som reporter på New York Post och hennes bok om månaden med psykoserna har nyss getts ut på svenska.