Socker anses vara lika farligt som tobak, enligt både forskare och Världshälsoorganisationen.
Socker anses vara lika farligt som tobak, enligt både forskare och Världshälsoorganisationen. Foto: Michael Krumb

Läkarlarm: Sockret är lika farligt som tobak

De värsta sockerfällorna hittar man ofta  i de fettfria produkterna. En fettfri yoghurt innehåller hela fem teskedar socker. En konservburk med Heinz tomatsoppa innehåller fyra teskedar och Mars chokladkaka rymmer så mycket som åtta teskedar socker, skriver dailymail.co.uk.

Matindustrin har fått rådet att dra ner på mängden socker i sina produkter sedan flera läkare och forskare har påtalat att det är precis lika farligt som tobak. All forskning pekar på att industrin måste skära ner sockret i produkterna med minst 30 procent för att förhindra en våg av sjukdomar och död.

- Socker är vår tids tobak, säger Simon Capwell, professor i klinisk epidemiologi på universitetet i Liverpool.

- Söta drycker och skräpmat serveras överallt och intet ont anande föräldrar köper det till sina barn medan industrin fokuserar på vinst i stället för våra framtida generationers hälsa, fortsätter Capwell.

Sjukdomar och död

Fetmaepidemin hittills har generat både sjukdomar och död och bara i Storbritannien kostar fetma och diabetes 5 miljarder pund om året. Om det fortsätter i samma takt som i dag kommer siffran att överstiga 50 miljarder pund år 2050.

I Storbritannien konsumerar den typiska britten 12 teskedar socker per dag, men en del vuxna konsumerar så mycket som 46 teskedar socker per dag. Det intag som rekommenderas av Världshälsoorganisationen är 10 teskedar, även om det sannolikt kommer att halveras.

Enligt Världshälsoorganisationen är det "överväldigande bevis som kommer ut om sockerhaltiga drycker och annan sockerkonsumtion" som är kopplat till fetma diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.

Falsk marknadsföring

Man har även upptäckt att det är förvånansvärt höga halter av socker i många livsmedel, bland annat salta och hälsosamma alternativ.

- Bortsett från att vara en viktig orsak till fetma, är det ökande bevis för att tillsatt socker ökar risken för att utveckla typ 2-diabetes, metabolt syndrom och fettlever.

- Vi måste framför allt skydda barn från denna folkhälsofara och livsmedelsindustrin måste omedelbart minska mängden socker som de lägger till och sluta rikta reklam med läsk och snacks mot barn, säger Graham MacGregor, professor vid Wolfson Institute of Preventive Medicine.