Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 7 dec 2005 06:12

Uppdaterad 7 dec 2005 08:51

Läkare lurade dödssjuka Siv

Funderar på att anmäla. Linda Nilsson var skeptisk till att hennes mamma sökte alternativ behandling. "Samtidigt förstod jag henne, hon hade inget annat kvar att hoppas på."

Funderar på att anmäla. Linda Nilsson var skeptisk till att hennes mamma sökte alternativ behandling. "Samtidigt förstod jag henne, hon hade inget annat kvar att hoppas på."

ELLÖS. Siv Nyman, 58, led av levercancer i sista stadiet.
När läkarna inte gav henne något hopp sökte hon upp alternativdoktorn Erik Enby.
Han behandlade Siv med vitaminer och korallmineraler för 9 000 kronor.
Några veckor senare dog Siv.
- Det värsta är att doktorn efteråt erkände att han hela tiden visste att mamma inte skulle bli bättre, säger dottern Linda Nilsson.
Tidigt i höstas fick cancersjuka Siv Nyman från Ellös på Orust beskedet av läkarna på sjukhuset i Uddevalla: - Vi kan inte hjälpa dig mer, cancern har spritt sig. Men Siv vägrade ge upp och hörde via en bekant talas om en läkare i Göteborg som kunde "bota allt" med alternativ medicin. Dottern Linda var skeptisk, men förstod ändå sin mamma. - Hon hade ju ingenting annat kvar att hoppas på.

Legitimerad läkare

I slutet av september åkte Siv till Göteborg för att undersökas av Erik Enby, en numera pensionerad legitimerad läkare som i många år erbjudit alternativmedicinsk behandling i egen klinik. Siv fick en handskriven ordination och en stor mängd olika preparat med sig hem. Det handlade bland annat om korallmineraler, svampmedel, B-vitaminer, mjölksyrebakterier och vanliga C-vitaminer som skulle intas med rikliga mängder vatten två gånger per dygn. Mamma var relativt pigg fram till detta, men efter att ha druckit detta fick hon kramper i magen och hade ont. Vi ringde doktorn som sa att det skulle gå över, berättar Linda Nilsson. Efter sex dagar avbröt Siv behandlingen med svåra smärtor. Den 19 oktober avled hon till följd av cancern. Doktor Enbys behandling hade inte haft någon positiv inverkan.

Vill varna andra

Enligt Linda Nilsson visste Erik Enby redan från början att Sivs tillstånd inte skulle förbättras. - Han erkände detta efteråt när jag krävde tillbaka mammas pengar. Jag blev helt förbluffad. Enby har betalat tillbaka större delen av de 8 843 kronor Siv betalat - mot återlämnade av obrutna förpackningar. Men Linda Nilsson är fortfarande upprörd och kan tänka sig att anmäla läkaren. - Man vill ju varna andra för sånt här.

Relaterat