Foto: Jörgen Hildebrandt

Lågkolhydratkost mer effektivt för feta

Råd om lågkolhydratkost ger på kort sikt, sex månader, bättre effekt än råd om lågfettkost för personer med fetma som vill gå ner i vikt.

 Det konstaterar Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) i en rapport.

Långsiktigt märks dock inga skillnader mellan de olika kostråd som finns. Enligt SBU är ett brett utbud av flera kostråd sammantaget det bästa för personer med fetma som vill gå ner i vikt.

SBU har i arbetet med rapporten granskat vetenskapliga studier för kostrekommendationer till personer med fetma fram till november 2012.

Förhöjda kolesterolvärden

Personer med fetma får i dag ofta råd om att äta mat med mindre fett, medelhavskost, eller mat med lågt glykemiskt index, så kallad GI-mat. Men att ge råd om strikt lågkolhydratkost är inte lika vanligt, och SBU anser att råd om strikt lågkolhydratkost bör förekomma i högre uträckning.

– Just den strikta lågkolhydratkosten är man väldigt försiktig med eftersom man har trott att den kan leda till förhöjda kolesterolnivåer, men vi har inte sett några tecken på att det kan finnas några sådana risker, säger Jonas Lindblom, docent och projektledare på SBU.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!