FÖRE. Anna Truelsen innan hon började med LCHF.
1 av 2: FÖRE. Anna Truelsen innan hon började med LCHF.
EFTER. Anna Truelsen, 37, har gått ner 18 kilo - och håller sin nya vikt. "Nu äter jag god mat som håller mig mätt och behöver inte oroa mig för att gå upp i vikt", säger hon. När bilden togs hade hon gått ner 13 kilo.
2 av 2: EFTER. Anna Truelsen, 37, har gått ner 18 kilo - och håller sin nya vikt. "Nu äter jag god mat som håller mig mätt och behöver inte oroa mig för att gå upp i vikt", säger hon. När bilden togs hade hon gått ner 13 kilo. Foto: Klas Sjöberg

Lågkolhydratkost fixar ditt viktras snabbast

Nu är det fastställt - vill du gå ner i vikt snabbt ska du undvika kolhydrater. På en månad kan upp mot sex kilo försvinna. Kosten har dessutom positiva effekter på blodfetter och blodsocker.

För några veckor sedan kom rapporten "Mat vid fetma", en sammanställning gjord av SBU, Statens­ beredning för medicinsk utvärdering. Ett expertråd har gått igenom 16 429 vetenskapliga studier på kost och viktnedgång­ för personer med fetma. De 68 ­studier som var mest adekvata och välgjorda jämfördes och studerades närmre.

Slutsatsen blev att lågkolhydratkost, som LCHF, på kort sikt har bäst effekt för viktnedgång vid fetma. Den traditionella lågfettskosten visade inte lika bra resultat.

Det förvånar inte läkaren och LCHF-­förespråkaren Andreas Eenfeldt.

- Lågkolhydratkost får en ny trovärdighet.­ Rapporten baserar sig på forskning som har funnits ett tag, men som ofta har viftats­ bort som enskilda studier. Nu går det inte att blunda för den effekt lågkolhydratkost har.

 

Enligt rapporten har lågkolhydratkost en klar fördel jämfört med andra­ metoder­ under de första sex månaderna. Sedan­ jämnas skillnaderna ut. Experterna­ ­menar att det beror på att folk tenderar att återgå till sina gamla vanor och gå upp i vikt igen.

Fortsätter man att följa lågkolhydratkosten kan de goda ­resultaten hålla i sig.

- Det finns till exempel en stor, välgjord studie som visat att lågkolhydratkost ger störst fördelar även efter två år. Det finns med all sannolikhet skillnad även på lång sikt om man fortsätter att följa råden, menar Andreas ­Eenfeldt.

I rapporten har man bara tittat på studier som rör personer­ med fetma, alltså med ett BMI på över 30. Men Andreas Eenfeldt poängterar att det även finns välgjorda studier som visar att lågkolhydratkost ger bra viktnedgång för personer som har en mindre övervikt.

 

Motståndare till LCHF har kritiserat kosten för det högre intaget av mättat fett. Man har sagt att det leder till höga blodfetter och på sikt hjärt-kärlsjukdom. Rapporten ger klart lugnande och positiva besked i den frågan. Enligt de studier som finns får man inte några skadliga biverkningar.

- Studierna visar snarare att värdena blir bättre, med mer av det goda, skyddande kolesterolet och ett bättre blodsocker. Vi kan inte utesluta att man kan få högt kolesterol av LCHF, men det är bara ett fåtal som får det. Det är viktigt att man slutar komma med felaktig skrämselpropaganda.

- Det är vanligt att man går ner två till tre kilo första veckan och därefter ett halvt till ett kilo per vecka. För unga män kan det gå ännu snabbare och för kvinnor över fyrtio kan det gå lite långsammare, säger Andreas Eenfeldt.

 

Många hoppas att rapporten­ ska leda till att fler inom sjukvården rekommenderar lågkolhydratkost till feta personer. Kjell Asplund, professor i internmedicin, var med i expertrådet som gick igenom studierna. Han är inte heller överraskad av resultaten.

- Man har haft en ­benägenhet att upprepa gamla, misslyckade råd till feta. Nu kan sjuk­vården få en bredare repertoar att ­erbjuda.

---

Anna Truelsen, 37, gick ner i vikt med lågfettskost. Men trots att hon åt lite fett och tränade så gick hon upp igen. Med LCHF har hon blivit av med 18 kilo och håller vikten.

- Alla som känner mig säger att jag ser tio år yngre ut, säger hon.

Efter att Anna fått fyra barn på sju år hade hon ett antal extrakilon som hon ville bli av med. Kilona satt ganska hårt, men genom att undvika fett, äta mycket fibrer och träna mycket lyckades Anna gå ner i vikt.

Men med fyra barn och ett intensivt jobb som inredningsstylist var det inte alltid så lätt att hinna träna flera gånger i veckan. Däremot fortsatte hon med kosten. Ändå smög sig kilona på igen. I januari 2012 vägde Anna 90 kilo till sina 170 centimeter.

- Det kändes väldigt orättvist, jag tyckte inte att det fanns någon anledning till att jag blev överviktig. Jag åt ju nyttigt med väldigt lite fett och tränade en del, säger Anna.

Hon gick till läkare eftersom hon misstänkte att hon hade fel på sin ämnesomsättning. Läkaren frågade om hon hade hört talas om LCHF. Anna var först lite tveksam.

- Jag sa att "De äter ju bara kött och smör, jag är en salladstjej". Också var jag orolig för gallbesvär.

Men läkaren menade att det var inget hon behövde oroa sig för, hon kunde äta en massa grönsaker och skulle inte få ­problem med gallan. Anna bestämde sig för att testa.

Dagen efter plockade hon bort pasta, ris, potatis och bröd ur sin kost. I början var det ovant med den högre fetthalten.

- Det kändes helt absurt att använda grädde. Jag var så van vid att tänka att man blir fet av fett.

Redan efter en vecka märkte Anna att hennes­ blodsocker var stabilare­ och att hon bara behövde­ äta var sjätte timme jämfört med var tredje. Sakta men säkert började också kilona försvinna. I dag väger Anna 72 kilo, hela 18 kilo har försvunnit.

- Jag har lärt mig vilken­ mat min kropp gillar och vad som får mig att gå ner i vikt. Jag orkar mer nu, jag har en energi som bubblar inifrån och ut. Alla som känner­ mig säger att jag ser tio år yngre ut.

Anna kände stort förtroende för den läkare­ hon träffade och är tacksam över att han rekommenderade henne att testa lågkolhydratkost. Nu när SBU-rapporten har visat att lågkolhydratkost är ett bra alternativ för viktnedgång hoppas hon att fler läkare väljer att göra samma sak.

- Jag hoppas att man väljer att föreslå det i stället för fetmaoperation. Eller för diabetiker som kan slippa så mycket mediciner. Det är fantastiskt att sjukvården kan ställa sig bakom lågkolhydratkost på riktigt nu.

En stor fördel för Anna har varit att hon inte har behövt träna lika mycket för att gå ner i vikt. Under sommaren tränade hon knappt alls och gick ändå ner i vikt. När hon drog ner på fettet, räknade kalorier och tränade mycket tyckte hon att hon blev mer fixerad.

- Nu äter jag god mat som håller mig mätt och behöver inte oroa mig för att gå upp i vikt. Man vill ju ha något som är en livsstil och det är LCHF.

 

VIll du börja smått? Här hittar du smarta mellanmål när hungern slår till.

DÄRFÖR FUNKAR LCHF FÖR VIKTMINSKNING

Eftersom kosten innehåller mindre kolhydrater får du långt ifrån samma blodsockerhöjning och insulinpåslag efter att du ätit, jämfört med om du äter en stärkelserik måltid. Insulin är ett fettinlagrande hormon, med lägre halter insulin kan kroppens fettförbränning höjas.
I stället för att främst använda kolhydrater som energi använder kroppen och hjärnan fett som energi. Det gör också att fettförbränningen ökar.
Ett lägre och stabilare blodsocker gör att risken för sötsug eller akut hunger minskar. Fettet mättar också bra. Därför kan överviktiga kan gå ner i vikt utan att vara hungriga eller känna sug.

NEJ, DU BEHÖVER INTE MOTIONERA!

Du behöver inte motionera, i alla fall inte för att gå ner i vikt. Rapporten från SBU visade att motion som mest har en marginell effekt på viktnedgång, för personer med fetma.

Det som ger viktminskning är alltså främst kostförändringar. Men motion har andra positiva effekter, till exempel ökad syreupptagningsförmåga och större muskelmassa. Motion är därför positivt för att öka välbefinnandet och bidra till minskad sjuklighet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av ToppHälsa + trådlösa hörlurar från adidas. Köp nu!