En del personer som äter enligt LCHF har uppgett att de fått mindre besvär med huvudvärk och migrän.
En del personer som äter enligt LCHF har uppgett att de fått mindre besvär med huvudvärk och migrän. Foto: Thinkstock

Lägg om kosten och lindra dina besvär

Kostdoktorn Andreas Eenfeldt tipsar om vad en LCHF-diet möjligtvis kan hjälpa mot. Observera att det fortfarande saknas bra forskning kring just detta.

Det här kan LCHF hjälpa mot:

Orolig mage

”Det är väldigt vanligt att man upplever att en gasig mage, känslig tarm, magknip och diarréer blir dramatiskt förbättrat med LCHF. Minst en studie har visat att det kan hjälpa.”

Ledvärk

"Dåligt studerat, men många säger sig ha upplevt en förbättring av olika typer av ledvärk på LCHF. Kanske kan det finnas ett samband med uteslutande av gluten (spannmål), något som kan stimulera inflammation hos känsliga. Detta är ännu spekulativt."

Prostatabesvär

”Det är påfallande hur många som uppger att de blir bättre och slipper springa på toaletten hela tiden. Det kan bero på att insulinet blir lägre, högt insulin kan göra dig svullen och vätskefylld.

Epilepsi

”Ett spännande område. En fettrik kost har länge använts med dokumenterat goda resultat på barn med svårbehandlad epilepsi. En studie har hittills gjorts på vuxna, den visar liknande goda resultat. Jag har fått kommentarer från flera som har fått betydligt färre anfall efter att de börjat med LCHF.”

Acne

”Det finns mycket som tyder på ett samband mellan höga insulinvärden och acne, många märker att acne minskar med LCHF-kost. Exakt vad det beror på vet vi inte, kanske är det så att högt insulin ökar talgproduktionen. Det finns en studie som visar att GI-kost kan minska acnebesvär.”

PCOS

”Det är en sjukdom som hänger ihop med metabolt syndrom, de drabbade har bland annat övervikt, höga insulinnivåer, oregelbunden mens, acne och svårt att bli gravida. LCHF verkar vara en utmärkt behandling. En liten studie har visat goda effekter och det finns mängder av framgångshistorier från både patienter och läkare som sysslar med detta.”

Migrän/huvudvärk

”Det finns många fallrapporter om folk som har fått mindre besvär av migrän eller huvudvärk med hjälp av en ketogen kost, som LCHF. Det verkar ha god effekt på vissa. Vad det beror på är oklart, kanske kan ett stabilare blodsocker leda till mindre huvudvärk. Men inga vettiga studier är gjorda."

Allergier/astma

”En del säger att de har fått mindre besvär av detta med LCHF-kost, men det är svårt att säga vad det beror på. Kanske på grund av lägre intag av omega 6 fett, mindre tillsatser eller så är det bara en naturlig variation som hade hänt ändå. Det är mycket osäkert och det behövs mer forskning.”

Aktuellt just nu