Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lågenergilaser - ny behandling mot artros

Artros kan komma att lindras med en ny metod. Brittiska forskare har upptäckt en ny lasermetod som kan minska smärtan hos personer som lider av artros.

Den nya tekniken stimulerar samma punkter som i akupunktur, men i stället för nålar använder man laser.

Försökspersonerna som har fått behandlingen på Dundees universitet berättar att de har märkt en betydande skillnad både när det gäller smärtan och förbättringar i det vardagliga livet, skriver express.co.uk.

Lågenergilasern fungerar på samma sätt som akupunktur genom att den frigör endorfiner. Det är kroppens naturliga smärtlindring och dessa pumpas ut från hjärnan när vi upplever smärta och stress.

Infektion av nålarna

Lågenergilasern har många fördelar som akupunkturen inte har menar forskarna och även de patienter som testat. Akupunktur har gett väldigt skilda resultat, många med artros hävdar att de inte känt någon förbättring och att de lika gärna kunde ha gått till en sjukgymnast i stället. Andra har fått infektioner av nålarna.

Vanligaste ledsjukdomen

Enligt Reumatikerförbundet i Sverige har cirka 7-800 000 personer artos. Artros är den vanligaste formen av reumatisk ledsjukdomen. När man lider av artos innebär det en en obalans mellan nedbrytning och uppbyggnad av ledbrosket som leder till bristande funktion i leden.

De flesta som lider av artros har i någon utsträckning tagit antiinflamatorisk medicin, väldigt många tar det dagligen, men med laserteknik kan man kanske behandla ledsmärtan mer effektivt.

I Sverige utför redan i dag flera företag medicinsk laserterapi.

 

LÄS OCKSÅ: 14 övningar för att undvika smärtan vid artros