Läckert julgodis utan socker - på LCHF-vis
Alla som någon gång lagat julgodis vet hur mycket socker som går åt till all knäck och kola.
Att göra godis på LCHF-vis är därför en utmaning, ännu mer om man inte är så himla förtjust i "låtsassocker" som stevia och sukrin.
Här har jag gjort åtta recept på riktigt smarrigt julgodis - helt utan socker! Du väljer självklart om du vill tillsätta någon form av sötning. Själv väljer jag helst honung eftersom jag gillar naturlig mat med naturlig sötma.
Chokladtryffel med apelsinsmak
Här har jag rullat hälften av tryffelsmeten i kakao och hälften i hackade nötter. Smaksätt gärna den ena satsen med en rejäl klick av jordnötssmör.
Satsen ger cirka 30 tryfflar
200 g mörk choklad
100 g smör
1 dl vispgrädde
1 msk crème fraiche
ev. smaksättning, rivet apelsinskal eller ett par droppar apelsinlikör/jordnötssmör
Smält smöret i en kastrull, häll på grädden och ge det hela ett uppkok och låt gräddsmöret koka kraftigt i 1/2 minut.
Drag kastrullen av värmen och rör ned den sönderbrutna chokladen. Rör tills chokladen smält. Tillsätt crème fraiche och vispa tryffelmassan slät. Låt massan svalna och häll sedan upp den en spritspåse. Tryffelsmeten tjocknar när det blir kall.
Spritsa små fina rosor eller "pluppar". Ställ tryfflarna svalt och pudra sedan kakao över, eller rulla i hackade nötter. Förvara svalt upp till två veckor.
Pannacotta med saffran och apelsin
Skönt med liten juldessert som står färdig i kylen.
Dekorera med frysta tinade bär, vispad grädde och vackra chokladlöv.
4 portioner
5 dl vispgrädde, 40 procent
3 gelatinblad
vaniljpulver
eventuellt sötning
valfri smaksättning: 1 kuvert saffran, som på bilden, samt rivet apelsinskal av en väl tvättad apelsin
Lägg gelatinbladen i en skål med vatten. Koka upp grädden med vaniljpulver och ett kuvert saffran och 1-2 msk rivet apelsinskal. Låt gräddblandningen svalna en stund.
Krama ur vattnet ur gelatinbladen och låt dem smälta i den varma grädden. Häll upp i portionsglas eller i en större form. Låt stå ett par timmar i kylskåpet.
Toppa med vispad grädde, tinade bär samt färdigköpta chokladlöv.
Vardagstryffel med physalis
Jag har tröttnat på att rulla, doppa och pudra. Min tryffelhantering har numera inskränkt sig till att koka upp grädden, röra ned chokladen och sedan klicka ut chokladen direkt i kakaopulver och servera med jordgubbar eller som på bilden, vackra physalisfrukter.
Tryffelmassa
200 g god mörk choklad eller samma mängd vit choklad
1 dl vispgrädde
50 g smör
Koka upp grädden och låt den koka i nästan en hel minut. Tag grädden av spisen och bryt ned chokladen i den varma grädden. Rör tills massan är slät. Här kan man använda mjukt smör för att göra massan smidigare.
Klicka ut, pudra med kakao och förvara svalt.
Jordnötstryffel
Sagolik tryffel i en blandning av både sött och salt. Sältan från nötterna gör att tryffeln smakar extra sött!
20 st
1 dl vispgrädde
50 g smör
300 g mörk choklad
1 dl kesella
1 1/2 dl grovhackade salta jordnötter
Koka upp grädden och smöret i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar, rör ner den i grädden och låt den smälta. Rör i kesella.
Häll chokladen i en form ca 10 x 15 cm, t ex en aluminiumform, och strö över nötterna. Låt den stelna i kylskåp. Skär tryffeln i bitar, eller i stavar som på bilden.
Pyttesmå mandelmuffins med choklad och nötter
Detta är egentligen recept till en härlig mandelkaka som jag smaksatt med kakao och rullat degen till valnötstora bollar och gräddat i knäckformar. För att sedan toppa med smält choklad och hackade pekannötter.
100 g smör
3 ägg
1 dl grädde
1 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
1 msk kakao
100 g mörk choklad och 1/2 dl hackade nötter till dekoration
Rör smöret mjukt och tillsätt ett ägg i taget och sist grädde. Tillsätt sedan alla torra ingredienser.
Blanda degen väl och rulla sedan till bollar som du trycker ned i knäckformar.
Grädda minimuffinsen i 8-10 minuter och låt svalna.
Doppa de små muffinsen i smält choklad och häll sedan på hackade pekannötter.
Små saffranstoppar
Forma pyttesmå kokostoppar, smaksatta med saffran och doppa dem i choklad. Helt osötade och vansinnigt goda!
Ca 30 små toppar eller 15 stora kokostoppar
100 g smör
3 ägg
200 g kokosflingor
3 msk grädde
1 msk vaniljpulver
1 kuvert saffran
5 droppar gul hushållsfärg
100 mörk choklad
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret, rör ned saffran och färg. Vispa ned ägg, grädde och vanilj och blanda med kokos. Forma till små eller stora toppar och grädda i ugnen 8-12 minuter, beroende på storlek.
Doppa dem i smält choklad när de svalnat något. Förvara i rumstemperatur för riktigt saftiga toppar. De små kan bli lite torra om de inte förvaras i en burk med lock.
Ischoklad
40 stycken
200 g mörk choklad
100 g kokosolja/fett
2 ägg
ev. smaksättning i form av likör eller rom, eller hackade nötter
Smält kokosfettet i en kastrull. Drag kastrullen av värmen och rör ned chokladen bruten i mindre bitar. Rör tills all choklad har smält.
Vispa äggen. Droppa den smälta chokladmassan i äggen under kraftig vispning. Smaksätt enligt önskemål.
Fyll små aluminiumformar med chokladen. Ställ kallt.
Toppa med hackade nötter.
Av Cathrine Schück