Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 10 apr 2007 11:52

Uppdaterad 10 apr 2007 13:52

Kylskåpet är en bakteriefälla

Ditt kylskåp kan vara en riktig bakteriefälla.
Och det är i ostbiten som de flesta otrevliga bakterier finns.
Slarvar du dessutom med temperaturen kan du bli riktigt sjuk.
- Vi vet att väldigt många har alldeles för varmt i kylskåpet, men redan vid plus tio grader kan stafylokocker börja bilda gifter i mjukosten, säger Ingela Marklinder på Uppsala universitet.
Hon varnar även för listeriabakterier som lätt kan invadera osten om man förvarar den för varmt.
Varje år insjuknar en halv miljon svenskar i matförgiftningar. Det är slarv med varma kylskåp – i kombination med bristande hygien – som är de främsta orsakerna, menar forskarna.
- Man kan inte nog betona hur viktigt det är att hålla koll på temperaturen i kylskåpet, säger Ingela Marklinder.

För hög temperatur

Så många som uppemot en tredjedel av hushållen förvarar maten vid en temperatur som är så hög som åtta grader eller mer, visar den studie som Ingela Marklinder genomfört.
- Kött som förvaras i tio plusgrader blir farligt bara efter något dygn, säger toxikologen Christer Wiberg på livsmedelsverket.
Särskilt problematiskt är det med livsmedel med extra lång hållbarhet. En lax med flera veckors bäst-före-datum i försluten förpackning blir snabbt oätlig om den förvaras varmare än plus fyra grader. En del livsmedel är extra temperaturkänsliga, till exempel färsk fisk som inte bör förvaras varmare än två grader.
- Vid sju-åtta grader börjar bakteriefloran växa till sig och gifter kan bildas, säger mikrobiologen Roland Lindqvist på livsmedelsverket.

Vissa bakterier dör inte

Men bara för att man förvarar till exempel rått kött vid rätt temperatur betyder inte det att bakterier som salmonella, campylobakter försvinner. Inte ens om man fryser det dör de. Det är därför viktigt att allt nötkött, fågel, lamm och gris är ordentligt genomkokt eller genomstekt innan det serveras. Man bör vara extra noga med köttfärs. Och lax som ska ätas rå i sushi, eller gravas, bör man frysa in eftersom farliga parasiter faktiskt dör då.
- Råbiff eller rosa lamm äter man på egen risk. Särskilt gravida kvinnor, äldre eller andra som är känsliga bör vara försiktiga, säger Roland Lindqvist.

Känsligt att dela pålägg

Ett annat problem är mat som åker ut och in ur kylskåpet och som många tar i. Förutom ost är korv, skinka eller andra pålägg som hela familjen delar på känsliga.
- Ett annat exempel är när man lagar stora satser och inte tänker på att det tar lång tid att kyla ner maten, säger Roland Lindqvist.
Man bör kyla ner maten till minst tio grader på två timmar i vattenbad.