Kyla farlig för hjärtat
Kyla och temperatursvängningar ökar risken att drabbas av hjärtinfarkt, visar flera studier. – Man måste rätta sig efter vädret, säger hjärtprofessor Kurt Boman.
Kyla farlig för hjärtat Kyla och temperatursvängningar ökar risken att drabbas av hjärtinfarkt, visar flera studier. – Man måste rätta sig efter vädret, säger hjärtprofessor Kurt Boman.

Kyla farligt för hjärtat

Kallfronten, som nu kommit in över landet, kan göra dig hjärtsjuk.

Kyla och väderomslag ökar risken för hjärtinfarkt med upp till 96 procent.

  Man ska ha respekt för vädret. Den som inte är extremt frisk ska avstå från hårt arbete i kyla, säger hjärtprofessor Mikael Dellborg.

Vädret påverkar hur hjärtat mår. Det visar en studie utförd i franska alperna som presenterades på en stor hjärtkongress i Florida i veckan. Under två år samlades data in om alla som drabbades av hjärtinfarkt och hur väderleken varit. Totalt ingick 748 personer. Vid kyla, kallare än minus fyra grader, ökade sannolikheten för en hjärtinfarkt med 96 procent. Hastiga temperaturförändringar, mer än fem grader från en dag till en annan, ökade risken med 62 procent. 

Låt snöskyffeln vila om det är extremt kallt och du inte är helt frisk, tycker hjärtprofessor Mikael Dellborg.

Snabba förändringar

 Också snabba förändringar i lufttrycket påverkade hjärtat negativt. Hjärtpatienterna som påverkats av vädret hade alla sedan tidigare högt blodtryck.  – Det är mycket intressant. Ingen har sett det tidigare, säger Mikael Dellborg, professor i kardiologi på Östra sjukhuset i Göteborg. Orsaken till att väderväxlingar tycks påverka hjärtat kan vara flera. – När det blir kallt drar kroppens blodkärl ihop sig och hjärtat får jobba hårdare. Vid hastiga väderomslag hinner kroppen kanske inte med. Och risken är större att man är felklädd, säger Dellborg.

Redan störd funktion

 I Sverige lider en miljon svenskar av högt blodtryck. – De har redan störd kärlfunktion. Kärlen överreagerar, drar ihop sig eller vidgar sig för mycket. Det är inte så konstigt att de är känsligare för väderomslag. De nya rönen är helt i linje med en svensk studie från Norr- och Västerbotten som visat på samma fenomen. – Tyvärr kan man inte göra så mycket åt vädret, förutom att förhålla sig till det, konstaterar hjärtprofessor Kurt Boman i Skellefteå.