Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 8 okt 2012 09:28

Kvinnor vantrivs med sin lösa mammamage

ANNA DAVIDSSON - NÖJD<br>Blivande trebarnsmamman Anna Davidsson, 31, i Stockholm är stolt över sin mammamage.– Jag har en ganska degig mage och en del bristningar, men jag bryr mig faktiskt inte så mycket.

ANNA DAVIDSSON - NÖJD
Blivande trebarnsmamman Anna Davidsson, 31, i Stockholm är stolt över sin mammamage.– Jag har en ganska degig mage och en del bristningar, men jag bryr mig faktiskt inte så mycket.

1/4

Foto: Sven Lindwall

EFTER. Anna Davidsson efter graviditeten:<br>När Anna Davidsson tittar sig själv i spegeln ser hon en snygg tjej i sina bästa år.<br>– Jag har celluliter och brösten har börjat hänga men det är som det är. Jag ser en tjej med utstrålning med en go och rund mage.

EFTER. Anna Davidsson efter graviditeten:
När Anna Davidsson tittar sig själv i spegeln ser hon en snygg tjej i sina bästa år.
– Jag har celluliter och brösten har börjat hänga men det är som det är. Jag ser en tjej med utstrålning med en go och rund mage.

2/4

JANNICE NORDIN - MISSNÖJD<br>Trebarnsmamman Jannice Nordin, 28, från Härnösand, har tränat hårt.<br>Men överskottshuden på magen vill inte försvinna. – Jag drar mig för att visa mig i bikini eftersom jag ser gravid ut trots att jag inte är det.<br>

JANNICE NORDIN - MISSNÖJD
Trebarnsmamman Jannice Nordin, 28, från Härnösand, har tränat hårt.
Men överskottshuden på magen vill inte försvinna. – Jag drar mig för att visa mig i bikini eftersom jag ser gravid ut trots att jag inte är det.

3/4

Foto: Mats Andersson

Trebarnsmamman Jannice Nordin, 28, från Härnösand har funderat på att operera bort överflödigt skinn på magen.<br>– Min blivande man tycker att jag är löjlig, men för mig är det inte kul att inte kunna ha på mig de kläder jag vill och inte känna mig fin. Jag kan bli avundsjuk på hur andra kvinnor tycks få tillbaka sin kropp så snabbt.

Trebarnsmamman Jannice Nordin, 28, från Härnösand har funderat på att operera bort överflödigt skinn på magen.
– Min blivande man tycker att jag är löjlig, men för mig är det inte kul att inte kunna ha på mig de kläder jag vill och inte känna mig fin. Jag kan bli avundsjuk på hur andra kvinnor tycks få tillbaka sin kropp så snabbt.

4/4

Ärr, bristningar och lös hud.

Mammamagen väcker starka känslor – många skäms.

Får barnafödande sätta spår, eller är det fult och äckligt?

Bebisen har kommit, men magen är fortfarande lös och bullig.

Oftast återfår magen sin forna form ett tag efter förlossningen men för vissa försvinner aldrig putmagen. Många kvinnor vantrivs med sina nya former.

Det märktes inte minst då sajten Familjeliv bad sina medlemmar att skicka in bilder på sina mammamagar. Gensvaret blev enormt och det var många som berättade om hur mycket de skämdes över sina kroppar.

"Många har orealistiska mål"

De berättade förtvivlat om delade bukmuskler, om bristningar på bröst och mage och om slapp, hängande hud som aldrig skulle bli fast igen.

Enligt Lovisa Sandström, personlig tränare och träningsexpert hos Allt för föräldrar, är drömmen hos de flesta mammor hon träffat att se ut som innan barnen föddes.

– Många har orealistiska mål, då det oftast krävs extremt hårt arbete för att få tillbaka sin platta mage. I dag ligger mycket värdering i våra kroppar, har vi inte kontroll på den hur ska vi då kunna prestera på jobbet eller på det sociala planet? Kroppen blir en symbol för misslyckande på övriga plan i livet, säger hon.

"En förändring måste tillåtas"

Annsofie Adolfsson, barnmorska och medicine doktor vid Örebro universitet, tycker att det är viktigt att samhället tillåter att kroppen förändras av en graviditet.

– Det finns en attityd i samhället att det inte ska få synas att man har fött barn - men det påverkar en kvinnokropp i allra högsta grad av att bära och föda barn, säger hon.

-
Blivande trebarnsmamman Anna Davidsson, 31, i Stockholm är stolt över sin mammamage.
– Jag har en ganska degig mage och en del bristningar, men jag bryr mig faktiskt inte så mycket.
Anna Davidssons mage förändrades i takt med graviditeterna.
– Det är ingen hemlighet att jag väger tio kilo för mycket men jag tycker om min kropp jättemycket. Jag ser magen som en odramatisk kroppsdel som lika gärna kunde vara örat, säger hon.
Hon har imponerats av vad hennes kropp är kapabel till.
– Trots att jag numera har massa bristningar och vet att magen aldrig kommer förvandlas till ett sexpack så känns det häftigt vad kroppen kan åstadkomma och att det faktiskt har bott flera stycken där inne.
I ett försök att visa hur vanliga kvinnor ser ut efter graviditeter har hon startat forumet Mammaformer.se dit mammor kan skicka bilder på sina kroppar.
– Det är onödigt att lägga energi på att må dåligt över sin kropp, det gäller att vara snäll mot sig själv.
Anna Davidsson tycker att det är sorgligt med mammor som känner ett behov att skönhetsoperera sig.
– Det borde vara ett krav att man först går i terapi innan man sätter i gång sina kroppsprojekt och läger sig under kniven. Det finns ingen kirurg i världen som kan trolla bort en kroppsfixering, säger hon.

-
Trebarnsmamman Jannice Nordin, 28, från Härnösand, har tränat hårt.
Men överskottshuden på magen vill inte försvinna.
– Jag drar mig för att visa mig i bikini eftersom jag ser gravid ut trots att jag inte är det.
Trebarnsmamman hade en vältränad mage, och var nöjd med sin kropp. Hon gick upp 20 kilo vid varje graviditet.
– Det var efter andra barnet som jag tänkte: vad fan, ska det vara så här?
– Bristningarna har jag inte så mycket problem med längre, det jag stör mig på är allt löst skinn som är kvar oavsett vad jag gör, det skulle jag mer än gärna skära bort, säger hon.
Trots att Jannice Nordin har tränat och ätit sunt har mammamagen inte försvunnit. Hon har vid flera tillfällen funderat på att skönhetsoperera sig.
– Det går inte att hitta ett par byxor som sitter bra eftersom det hänger en skinnflik över byxkanten hur smal jag än blir. Många säger: du har ju fått barn, du kan inte se ut som innan och nöj dig med det. Men samtidigt är det inget fel att vilja ha en fast och fin kropp.
Jannice Nordin, som bloggar på nicki.vimedbarn.se, inser att kroppen förändras efter tre barn - men hon önskar likafullt att den såg ut som tidigare.
– Har man möjligheten att få tillbaka sin gamla kropp så varför inte? Jag tycker inte att man ska nöja sig bara för att man har blivit mamma.

Relaterat