Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 15 jun 2010 16:51

Uppdaterad 15 jun 2010 16:52

Kvinnor mer drabbade av sjukdomen hypotyreos

Vad är hypotyreos?
En sjukdom som gör att sköldkörteln tillverkar för lite hormoner. Sköldkörteln, som sitter på halsens framsida, producerar hormoner som påverkar nästan alla funktioner i kroppen och styr ämnesomsättningen. Vid hypotyreos blir ämnesomsättningen för låg och hela kroppen går på sparlåga.

Vem drabbas och varför?
Hypotyreos är vanligast bland kvinnor, de flesta som drabbas är medelålders eller äldre. Sjukdomen kan vara ärftlig. Den vanligaste orsaken är att immunförsvaret angriper sköldkörteln och orsakar en inflammation som förstör vävnad i körteln. Men det kan också bero på sjukdom i sköldkörteln eller hypofysen, graviditet, jodbrist eller operation för struma.

Vad är det för symtom?
Symtomen är varierande och kan vara diffusa. De kommer ofta smygande och förvärras och blir fler efterhand.
Vanliga symtom:
* Kronisk trötthet .
* Dålig uthållighet och återhämtningsförmåga.
* Koncentrationssvårigheter.
* Muskelvärk, stelhet.
* Depression.
* Huvudvärk.
* Låg kroppstemperatur.
* Hudproblem.
* Hårproblem.
* Underlivsbesvär.
* Viktförändringar.
* Magproblem.
* Astma.
* Hjärtklappning, långsam  hjärtrytm.
* Högt kolesterol, lågt blodtryck.
* Myxödem.

Vad är hypotyreos typ 2?
Benämningen kommer från den amerikanska läkaren Mark Starr som har skrivit boken ”Hypothyroidism Type 2: The Epidemic”. Hypotyreos typ 2 ger samma symtom som vanlig hypotyreos, och du behöver samma mediciner. Vid hypotyreos tillverkar sköldkörteln för lite hormoner, och de låga halterna kan mätas i ett blodprov. Vid hypotyreos typ 2 är halterna av hormoner bra i ett blodprov, problemet är att cellerna inte kan ta upp hormonerna.

Vilken roll spelar kortisol?

En del hypotyreosdrabbade har också för låga halter av hormonet kortisol. Det anses bero på att binjurarna, som tillverkar kortisol, är uttröttade. Om halterna av kortisol är för låga har cellerna svårare att tillgodose sig sköldkörtelhormonerna.

Hur ställer man diagnos?

Vanlig hypotyreos diagnostiseras genom ett blodprov, där man ser om hormonhalterna är för låga. Kan också visas i ultraljudsundersökning eller finnålspunktion. För att diagnostisera hypotyreos typ 2 behövs andra mätmetoder, till exempel urinprov då patienten får spara urin under ett dygn. Kortisolhalten kan mätas med salivprov då fyra prov tas under ett dygn.

Hur behandlas man?

De flesta behandlas med Levaxin (syntetiskt sköldkörtelhormon T4). Det finns också ytterligare en medicin, Liothyronin (syntetiskt sköldkörtelhormon T3), som kan användas i kombination med Levaxin. Många blir bättre med bara Levaxin, men en del blir inte det. Då kan en kombination med Liothyronin funka, eller naturligt sköldkörtelhormon. Men det är svårt att få utskrivet i Sverige. Andra kan behöva kortison för att höja kortisolhalten.

Relaterat