Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 11 dec 2013 10:54

Kvinnor med manlig hårväxt förlöjligas

Överläkare Maria Palmetun berättar hur en del kvinnor har blivit tillsagda av läkare att gå hem och banta och raka sig.

Överläkare Maria Palmetun berättar hur en del kvinnor har blivit tillsagda av läkare att gå hem och banta och raka sig.

Ny forskning på Örebro universitet visar att kvinnor med kraftig hårväxt skäms och tar på sig skulden för sin hårväxt.

I flera fall har de som bett sjukvården om hjälp känt sig förnedrade och förlöjligade när de äntligen tagit modet till sig och berättat om sina problem.

Överläkare Maria Palmetun som disputerar vid Örebro universitet den 13 december med sin doktorsavhandling "Hirsutism and quality of life with aspects on social support, anxiety and depression" berättar hur en del kvinnor har blivit tillsagda av läkare att gå hem och banta och raka sig.

Beskriver sig som missfoster

Kvinnorna som det rör beskriver sina kroppar som missfoster och att det känns som att de befinner sig i ett fängelse. Kvinnorna är djupt deprimerade och har ofta svår ångest.

- Så får det inte går till, säger Palmetun till Forskning.se.

Kraftig hårväxt eller så kallad hirsutism är en sjukdom som finns hos minst fem procent av den kvinnliga befolkningen och innebär att kvinnor får hår på kroppen där normalt män har det. De kan få det i ansiktet, på magen och låren till exempel.

Har för många äggblåsor

Den vanligaste orsaken är en sjukdom som kallas Polycystisk ovariellt syndrom, vilket betyder att äggstockarna har för många äggblåsor.

- Trots att syndromet kan föra med sig allvarliga konsekvenser ur mitt perspektiv som läkare som högt blodtryck, hjärt-kärlsjuklighet, förhöjda blodfetter, diabetes, svårighet att få barn och övervikt så skattar kvinnorna med Polycystiskt ovariellt syndrom behåringen som det näst svåraste att leva med. Näst efter svårigheten att få barn, säger Maria Palmetun Ekbäck till Forskning.se.

Många av de kvinnor Maria Palmetun mött går långt för att dölja sin hårväxt. En kvinna åkte till en simhall på en annan ort för att inte riskera att träffa någon hon kände.

Finns hjälp

Det finns hjälp och behandlingar.

- De här kvinnorna befinner sig redan i ett anabolt tillstånd, det vill säga att de har lätt för att bygga muskler och att gå upp i vikt. Det som är viktigt att betona är att det inte bara räcker att gå ner i vikt för att hårväxten ska upphöra. Utan det är flera faktorer, säger Maria Palmetun till Expressen.

Man behandlar patienterna med ett p-piller som är östrogendominant eller ett antiandrogen i kombination med p-piller för att föhindra fortsatt hårväxt.

Det finns i dag möjlighet till laser, är inte det ett alternativ?

- Man behandlar patienterna med både laser och medicinering. Det är olika för olika landsting, en del ser fortfarande laser som en kosmetisk behandling och därför bekostar de inte det.

Maria Palmetun berättar att det inte bara funkar med laser utan det är viktigt att patienter som lider av hirutism förstår varför de har sjukdomen.

- De måste vara uthålliga och följa medicinering, kostråd och viktminskning för att få ett ihållande resultat.

Behandlingen tar cirka 6-9 månader.