Slitsamt jobb.
Slitsamt jobb. Foto: Efrem Lukatsky

Kvinnor får oftare jobben ingen vill ha

Är du kvinna? Då tvingas du stå ut med de tråkigaste, mest obekväma och skadliga arbetsuppgifterna på jobbet.
Det är slutsatsen i en ny rapport, uppger Svenska Dagbladet.

Högskolan i Gävle har på uppdrag av Arbetsmiljöverket beställt rapporten, som granskat kvinnors och mäns arbetsmiljö med utgångspunkt i biologiska skillnader mellan könen.
Där slås fast att kvinnor i betydligt högre grad än män drabbas av belastningsskador, skriver Svenska Dagbladet. Orsaken är inte att kvinnor är svagare, mindre tåliga eller mer benägna att klaga, slår rapporten fast enligt tidningen.

 

Arbetar oftare inom omsorgen
Anledningen är i stället att kvinnor ges de mer repetitiva och handintensiva arbetsuppgifter.
– För att råda bot på kvinnors ohälsa bör arbetsgivarna ta bort arbetsuppgifter som ingen ska behöva utföra oavsett kön, sedan borde alla ta en funderare på om det verkligen är killarna som ska få de roliga och omväxlande uppgifterna, säger Svend Erik Mathiassen, professor vid Högskolan i Gävle, till SvD.
 

I rapporten framgår även att kvinnor inom alla yrken arbetar mer med människor, vilket får effekten att det är svårt att själv bestämma arbetstakt och svårt att ta rast.
Att män och kvinnor arbetar inom olika yrken är också en viktig aspekt för att förklara varför kvinnors ohälsotal är högre, enligt rapporten skriver SvD. Kvinnor arbetar oftare i vård, omsorg och service - där förekomsten av tunga och repetitiva moment är vanligt.