Kvinnans okända erotiska punkter

Efter G-punkten är det nu dags att leta nya bokstäver.
Ny forskning visar att kvinnan även har en A, K, R, P och U-punkt.
 Den kvinnliga sexualiteten är sämre utforskad och svårare att förstå och därför har kunskapen om dessa områden länge varit för liten, säger professor Per Olov Lundberg.

När kvinnans G-punkt för några år sedan upptäcktes blev uppståndelsen stor. Och nu har det visat sig att det alltså finns fler heta punkter i kvinnans kropp. – Den kvinnliga sexologin har varit väldigt eftersatt, och inte alls fått samma uppmärksamhet som den manliga, säger professor Per Olov Lundberg, som under många år forskat vid den sexologiska enheten vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. – Den kvinnliga sexualiteten är mer tabubelagd och de sexuella reaktionerna är svårare att förstå och beskriva. Det tar tid innan nya upptäckter blir accepterade och får ett riktigt namn, och framför allt innan kunskapen når allmänheten, säger han.

P-punkten kan leda till fontänorgasmer

Tidigare i år kunde Expressen berätta om P-punkten, en körtel bredvid G-punkten, som vid stimulering kan ge kvinnor kraftigare och fler orgasmer, ibland fontänorgasmer. I sin nya bok "The naked woman – a study of the female body" talar nu också den brittiske biologen Desmond Morris om ytterligare tre punkter: A-punkten, K-punkten och U-punkten. – Om män misslyckas med att hitta dem så är han bara för självisk, för snabb eller för okunnig, säger forskaren Desmond Morris i Daily Mail. 

Sexpunkt på ryggen – R-punkten

Dessutom har det nu även visat sig att det finns erotiska punkter utanför vaginan. – På ryggen, strax ovanför midjan, finns R-punkten. När den masseras skickas signaler som kan leda till kraftiga orgasmer, säger Ylva Franzén, erotisk pedagog. – Den påverkar klitoris känslighet väldigt mycket och är därför en bra punkt att smeka inledningsvis, säger hon.

Forskningen visar att du ökar chansen att hitta någon av kvinnans heta punkter om dina smekningar når större delar av kvinnans kropp och om du varierar sexställningen.  Vid en undersökning i England ombads 27 par att byta sexställningar ofta och att improvisera under akten. Tre av fyra kvinnor i undersökningen uppgav efteråt att de fick orgasm. – Fantasilöst sex i missionärsställningen är inte det bästa sättet att stimulera de fyra zonerna, säger Desmond Morris. Professor Per Olov Lundberg vill dock poängtera att de heta punkterna inte fungerar som små tryckknappar som det bara är att trycka till på så att orgasmen kommer.

Prova dig fram

– Det bästa är att prova på att smeka dessa områden på olika sätt för att se vad kvinnan njuter mest av, säger han. Han är mycket kritisk till att man på många håll inte satsar tillräckligt på att forska kring den kvinnliga och manliga sexualiteten. Följden blir att kunskapen om detta är dålig – både bland läkare, sjuksköterskor och folk i allmänhet. – Sexologin motarbetas nästan överallt, och kliniska mottagningar för patienter med vanliga sexuella problem stängs. Detta är helt fel, inte minst eftersom kvinnorna blir mest lidande på grund av detta.