Kurera dig med lakrits

LAKRITS FÖR HÄLSA OCH SKÖNHET. Kroppsskrubb med lakrits och citron, Queen of licorice, 210 kronor.
Mald lakritsrot, Queen of licorice, 85 kronor.
Saltlakritsritspulver, Queen of licorice, 75 kronor.
Zen Briciole, pastiller av 100 procent ren lakrits med smak av mint, Ekologistik.se, 25 kronor.
Lakritsrot, Ekologistisk.se, 10 kronor/st.
Lakrits Tea tree schampo och balsam, Queen of licorice, 160/st.
Lakritspulver till bakning, Ekologistik.se, 60 kronor.
Lakrits- och lavendeltvål, Queen of licorice, 140 kronor.
Liquoriza bio, ekologisk lakritslikör, Nature med, 249 kronor.
Stenliknande glutenfria lakritsgodisar, Forme/Ekologistiks.se, 45 kronor/påse.

LAKRITS FÖR HÄLSA OCH SKÖNHET. Kroppsskrubb med lakrits och citron, Queen of licorice, 210 kronor. Mald lakritsrot, Queen of licorice, 85 kronor. Saltlakritsritspulver, Queen of licorice, 75 kronor. Zen Briciole, pastiller av 100 procent ren lakrits med smak av mint, Ekologistik.se, 25 kronor. Lakritsrot, Ekologistisk.se, 10 kronor/st. Lakrits Tea tree schampo och balsam, Queen of licorice, 160/st. Lakritspulver till bakning, Ekologistik.se, 60 kronor. Lakrits- och lavendeltvål, Queen of licorice, 140 kronor. Liquoriza bio, ekologisk lakritslikör, Nature med, 249 kronor. Stenliknande glutenfria lakritsgodisar, Forme/Ekologistiks.se, 45 kronor/påse.

Lakrits är populärare än någonsin. Men lakrits är inte bara smarrigt godis. Nu har också skönhetsindustrin fått upp ögonen för dess medicinska egenskaper. Visste du till exempel att lakrits är läkande vid magsår och kan öka förbränningen?

Andra har också läst

Lakritsroten är ett av våra äldsta naturläkemedel, redan för 4000 år sen använde man lakrits i medicinskt syfte. På grekernas tid framhöll Hippokrates, läkekonstens anfader, dess goda effekter på bland annat magsår. På 1500-talet började man sälja lakrits som läkemedel på apotek, bland annat är lakrits bra för svalget och verkar slemlösande.


I Indien kokade man te på lakritsroten för att lugna både mage och själ.


Först under medeltiden började man i Sverige tugga på lakritsroten endast för smakens skull, när man var sugen på något sött. Det moderna lakritsgodiset härstammar från 1600-talets Holland. Den finaste lakritsen anses dock komma från Kalabrien i Italien. Men även Finland och Island är stora producenter av lakritsgodis.


Lakrits för hälsan

Mikael Lehtihet, biträdande överläkare, endokrinologi vid Karolinska universitetssjukhuset berättar om hur lakrits använts traditionellt för sina medicinska egenskaper.


– I Europa har medlet använts vid hosta och rubbningar i matsmältningsorganen, samt vid dålig potens. Andra användningsområden för lakrits har varit vid behandling av reumatiska sjukdomar och menstruationsrubbningar Den mest potenta substansen i lakrits är glycyrrhizinsyra, vilken i modern tid har använts vid behandling av magsår och som tillsats i hydrokortisonsalva.Finns det några risker med att äta för mycket lakrits?

– Enligt fallrapporter kan så lite som ett dagligt intag av 3–5 gram lakrits ge upphov till salttrubbningar och vätskeansamling i kroppen hos individer som är känsliga för lakritsintag. Lakrits kan också utlösa migränanfall, ge upphov till högt blodtryck men även livshotande hjärtrytmrubbningar. Det finns publikationer som visat att så lite som 40–70 gram lakritskonfekt dagligen i cirka fyra månader gav upphov till en lakritsinducerad saltbrist och livshotande hjärtrytmrubbning.Lakrits sägs ha en potenshöjande effekt, stämmer det?

– Lakrits har en viss östrogenlik effekt (kvinnligt hormon). Detta hormon höjer inte potensen! Det finns dock inga moderna studier publicerade där man har kunnat visa effekt eller avsaknad av effekt på potensen.Lakrits sägs också öka förbränning och verka aptithämmande, stämmer det?

– I folkmun, ja. Vetenskapligt finns det inga studier som visar detta.

FAKTA

Om lakrits


Lakrits härstammar från en baljväxt som har ljusblå eller lila blommor som växer vilt kring Medelhavet och i västra Asien. Själva lakritsen utvinns ur växtens meterlånga rötter.
Man hackar och maler rötterna för att sedan koka dem, i flera omgångar, i 160 grader varmt vatten tills det blir en smet som rullas till stänger.
Lakritsens naturliga färg är rödbrun men i kontakt med syre uppstår den svarta färgen. Lakritsen är i sig väldigt söt, först när man tillför salmiak och salt blir det saltlakrits.

Lakritsrotens medicinska verkan:


Slemlösande, inflammationshämmande, hostdämpande, milt laxerande, milt lugnande, urindrivande, ökar salivproduktionen, läkande effekt vid magsår, illamåendeshämmande och naturligt blodtryckshöjande.
Lakrits sägs också öka förbränningen, minska aptiten och fungera som afrodisiakum.

Biverkningar av lakrits:


• Har man saltrubbningar i blodet, det vill säga för låg kaliumhalt, kan det vara hälsovådligt att äta för mycket lakrits. I extrema fall har det lett till tillfällig förlamning.
• Lakrits har en vätskebindande effekt, vilket kan leda till en rejäl tillfällig viktuppgång på grund av att kroppen samlar på sig vatten. I ett extremfall gick en kvinna upp tio kilo efter att ha satt i sig en hel ask lakrits.
• Enligt livsmedelsverket rekommenderas max 50 gram lakrits om dagen för personer med högt blodtryck, då för stora mängder lakrits ökar blodtrycket.

Källor: www.alternativmedicin.se, SR, Wikipedia, livsmedelsverket

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här