Claes Nyberg riktar skarp kritik mot Life.
I Life-butiken står kolloidalt silver bredvid rödbetsdryck och andra livsmedel.
1 AV 2
Claes Nyberg riktar skarp kritik mot Life.
Foto: Hamid Ershad Sarabi
2 AV 2
I Life-butiken står kolloidalt silver bredvid rödbetsdryck och andra livsmedel.
Foto: Privat

Kundernas ilska mot hälsokostkedjan: "Utnyttjande av människors hälsoångest"

Flera kunder riktar skarp kritik mot hälsokostkedjan Life, efter att de sålt kolloidalt silver i sina butiker.

Nu meddelar företaget att de överväger att ta bort produkten helt.

– Med den kunskap som finns är det anmärkningsvärt att sälja medel som utreds för att det kan vara skadligt, säger Claes Nyberg, 47.

Kolloidalt silver, silver i mycket finfördelad form upplöst i destillerat vatten, är inte tillåtet att sälja eller marknadsföra som kosttillskott i Sverige.

Trots det har flera kunder sett produkten i hyllorna bredvid livsmedel i en Life-butik. 

Också på företagets hemsida marknadsfördes kolloidalt silver som "ett desinfektionsmedel för rening av dricksvatten” – något som efter kritik från flera kunder omformulerades.

En av dem som reagerat starkt på försäljningen av produkten är Claes Nyberg från Stockholm.

"Inget gör mig så förbannad som charlatanism och cyniskt utnyttjande av människors hälsoångest. I 'hälsokost'-butiken Life säljs Kolloidalt silver öppet i hyllan bredvid andra ätbara produkter", skriver han i ett inlägg på Facebook.

– Det stod i samma hylla där man säljer livsmedel. Jag reagerade direkt när jag såg det eftersom jag vet att det är förbjudet att sälja kolloidalt silver och påstå att det är ett kosttillskott, säger Claes, som till vardags är ordförande för Centerpartiets HBT-nätverk.


Så här löd den tidigare produktbeskrivningen på Lifes hemsida den 21 december 2017. Foto: Skärmdump

Claes Nyberg ser försäljningen av den här produkten som en del av ett större samhällsproblem.

– Med den kunskap som finns är det anmärkningsvärt att sälja medel som utreds för att det kan vara skadligt. Jag undrar på vilka grunder Life baserar det här beslutet. På deras hemsida stod samma text och att det var "ofarligt för djur och människor".

Livsmedelsverket varnar för produkten

Enligt Livsmedelsverket kan kolloidalt silver ha skadliga hälsorisker. Myndigheten konstaterar också att företag som tidigare sålt produkten som kosttillskott numera marknadsför och säljer den som en "vattenreningsprodukt".

"Vattnet är sedan klart att drickas" står det på flaskorna i samband med användningsinstruktioner. Foto: Privat

Det är dock inte tillåtet att sälja produkter som innehåller nano-silver för "desinfektion av dricksvatten", fastställer Kemikalieinspektionen. Björn Malmström, pressansvarig på myndigheten, förklarar att hälsorisken med kollodialt silver beror på en förmåga i ämnet och den dos man utsätts för.

 – En välkänd effekt av silver kallas argyria och innebär en missfärgning på huden som beror på att silvret lagras i vävnader. Det ger en gråblå missfärgning på hud och ögonvitor. Det är sällsynt, men missfärgningen blir permanent. Det finns uppgifter om personer som efter en tids intag av kolloidalt silver har utvecklat argyria, säger han.

Holistic har lämnat följande kommentar.

"Holistic Kolloidalt Silver är ett desinfektionsmedel för rening av dricksvatten. Den är en av Kemikalieinspektionen godkänd biocidprodukt, dvs produkten är inte ett kosttillskott. Att Life har marknadsfört produkten som ”ett desinfektionsmedel för rening av dricksvatten” är helt korrekt och lagligt."

LÄS MER: Paul, 57: Hudmedlet gjorde mig blå 

 

Life: "Överväger nu att ta bort den"

Fia Mineur, marknadsansvarig på Life, skriver i ett mejl till Expressen att de tagit till sig av kritiken kring produkten och att de nu överväger att ta bort den från sortimentet.

"Vi har noga instruerat butikerna att den ska stå på 'Övrig hälsa' tillsammans med produkter som till exempel vetevärmare, spikmattor och våra övriga vattenreningsprodukter. Men eftersom det inte verkar har fungerat fullt ut, så kommer vi att efter julledigheten ta beslut om hur vi ska göra i fortsättningen", skriver hon.

Fia Mineur understryker att kolloidalt silver inte får exponeras tillsammans med mat eller livsmedel och att den ska säljas enbart som en vattenreningsprodukt.

"Under tiden har vi återigen gått ut och påmint butikerna om att dessa produkter inte får exponeras tillsammans med mat samt ändrat informationen på hemsidan."