1 av 5: Ny rapport från Kommunal visar på bristanda städning.
Anna Bäsén wallraffade förra sommaren som städare på ett privat städföretag på Södersjukhuset.
2 av 5: Anna Bäsén wallraffade förra sommaren som städare på ett privat städföretag på Södersjukhuset.
<p>En ny undersökning från Kommunal visar att vartannat sjukhus sparar på städningen.<br></p>
3 av 5: <p>En ny undersökning från Kommunal visar att vartannat sjukhus sparar på städningen.<br></p>
Rapport. Dålig städning på många sjukhus, avslöjar en ny rapport från Kommunal.
4 av 5: Rapport. Dålig städning på många sjukhus, avslöjar en ny rapport från Kommunal.
Rapport.
5 av 5: Rapport.

Vartannat sjukhus sparar på städningen

Städningen av svenska sjukhus har blivit sämre de senaste fem åren.

Vartannat sjukhus sparar på städningen. Patienter och anhöriga klagar ofta över smutsen. Farliga smittor kan spridas.

Allra sämst är det på sjukhus där städningen sköts av privata städföretag.

Det avslöjar en ny undersökning från fackförbundet Kommunal.

God städning är avgörande för att förhindra farliga sjukhussmittor från att spridas. Men städningen på de stora sjukhusen blir allt sämre. Det avslöjas i en ny rapport från Kommunal.

Resultaten av undersökningen är skrämmande. Den visar på samma brister som Expressen kunde berätta om förra sommaren. Då wallraffade jag som städare på ett privat städföretag på Södersjukhuset. Jag såg att städarna inte hann med sitt jobb. Att städa en toalett fick ta två minuter. Städarna tvingades slarva. Och patienterna fick ligga i smutsen.

Jag tog nästan hundra smutstester. Resultatet visade att känsliga ytor på sjukhuset, nära patienterna, kunde vara skitigare än toaletterna på Centralstationen i Stockholm.

 

Här är några av de stora problem Kommunals nya rapport visar på:

• Vartannat sjukhus har sparat in på städningen senaste fem åren.

• Varannan undersköterska tycker att kvaliteten på städningen försämrats under samma tid.

• Var tredje undersköterska ser brister i städningen varje arbetspass. De flesta undersköterskor tvingas städa själva på sjukhuset. De måste lägga sin tid på lokalvård i stället för patientvård.

• Även patienter och anhöriga klagar på dålig städning. Varannan undersköterska säger att patienterna reagerat på smutsen, och nästan lika många berättar att anhöriga klagar.

• Många städare saknar formell kompetens. På vartannat sjukhus har inte alla städarna utbildning. Räknar man in timanställda och vikarier är det ännu värre.

• Tre av tio sjukhus har lagt ut städningen på entreprenad. Körningar Kommunal tagit fram exklusivt för Expressen avslöjar att städarna har det som värst på dessa sjukhus. Samtliga sjukhus som har privata företag som sköter städningen har sparat in på städningen, jämfört med 24 procent där sjukhuset självt sköter städningen. Överhuvudtaget är det mesta sämre där städningen sköts privat. De har i högre utsträckning fått sämre arbetsmiljö och fler är stressade.

 

Bäst fungerar städningen där städarna är anställda av sjukhuset, enligt Kommunals utredare. Privata sjukhuset Sankt Görans sjukhus i Stockholm är ett sådant gott exempel. Sunderby sjukhus i Luleå och Skånes universitetssjukhus i Lund är exempel på motsatsen. Där har privata företag misskött städningen så till den grad att sjukhusen nu beslutat sig för att ta tillbaka städningen.

Jag önskar att vårdens makthavare fattade att smutsiga sjukhus både är farliga och dyra. Dålig städning ökar risken för att patienterna blir sjuka av sjukvården. Vårdrelaterade infektioner är den fjärde största dödsorsaken i vården. Varje år orsakar den 700 dödsfall. Till en kostnad av 3,7 miljarder kronor.

Dålig städning är sannolikt en bidragande orsak till att sjukhusen inte lyckas få ner antalet patienter som drabbas av vårdrelaterade infektioner.

Att spara på sjukhusstädning är dumsnålt. Makthavarna måste förstå att städning på sjukhus ställer höga krav. För att mota de allt mer avancerade resistenta smittorna behövs välutbildade städare som har tillräckligt med tid för att göra ett bra jobb. Det skulle vården spara pengar på!

Lokalvårdare är viktiga. De är, precis som läkare, sjuksköterskor och undersköterskorna på sjukhuset, med och ser till att patienterna får förutsättningar att överleva och bli friska. Städarna och deras arbete måste värderas högre!

Nya undersökningen av sjukhusstädningen

Fackförbundet Kommunal har skickat ut enkäter till huvudskyddsombuden på alla stora sjukhus, 30 region- och länssjukhus. Man har också skickat enkäter till nästan 2000 undersköterskor som jobbar på sjukhus. Här är fler av resultaten i rapporten:
• Samtliga huvudskyddsombud anser att städning är en dålig verksamhet att konkurrensutsätta. Oftast är det priset som avgör vilket företag som vinner upphandlingen. "Man får helt enkelt vad man betalar för." som ett av huvudskyddsombuden konstaterar i rapporten.
• Och rovdriften på städarna ökar. Nästan 50 procent av huvudskyddsombuden anser att städarna fått sämre arbetsmiljö senaste fem åren. Två av tre anser att de utsätt för stress varje dag, på grund av prispress och utökade städområden.
• Städarna har lägst status av alla personalgrupper på sjukhuset. Bara fem procent av huvudskyddsombuden anser att lokalvårdarna har likvärdig status som annan personal. Den här hierarkin i vården är destruktiv och leder till sämre städning, anser rapportens författare Emma Ölmebäck. "Städning ses inte som en viktig verksamhet, man har inte förstått hur viktig den är. På en del sjukhus har lokalvårdarna inte ens ett personalrum, bara ett kyffe i källaren."

Sjukhusen som granskades

LÄNSSJUKHUS

Karlstad

SÄS

Helsingborg

NÄL

Ryhov

Skövde

Västerås

Gävle

Mälarsjukhuset

Växjö

Kalmar

Capio S:t Görans sjukhus

Kryh - Kristianstad

Norrköping

Blekingesjukhuset Karlskrona

Östersund

Sunderby Sjukhus

Halmstad

Falun

Sundsvall

Uddevalla

Visby


REGIONSJUKHUS

Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Karolinska Universitetssjukhuset

Skånes Universitetssjukhus

Akademiska sjukhuset

Linköping

Universitetssjukhuset Örebro

Norrlands Universitetssjukhus 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!